Bejelentkezés Regisztrálás

Belépés a Fiókodba

Felhasználói név *
Jelszó *
Adatok megjegyzése

Fiók létrehozása

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Név *
Felhasználói név *
Jelszó *
Jelszó újra *
Email *
Email újra *
Captcha *
Napirenden az olimpiai pályázat visszavonása Fotó: Facebook (Budapest 2024)

Napirenden az olimpiai pályázat visszavonása

A 2024. évi nyári olimpiai és paralimpiai pályázat visszavonását kezdeményező javaslatról jövő szerdán dönthet rendkívüli ülésén a Fővárosi Közgyűlés.

A budapest.hu oldalon szombaton közzétett, a Tarlós István főpolgármester, Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes, valamint a Fővárosi Közgyűlés valamennyi fideszes képviselője által jegyzett előterjesztésben azt kezdeményezik: a testület helyezze hatályon kívül a 2015. június 23-án elfogadott közgyűlési határozatot és "a politikai egység felbomlására tekintettel" a Magyar Olimpiai Bizottsággal közösen vonja vissza a 2024. évi XXXIII. nyári olimpiai és XVII. nyári paralimpiai játékok megrendezésére irányuló pályázatát.

Továbbá felkérnék a főpolgármestert, hogy a közgyűlés döntéséről a Magyar Olimpiai Bizottság elnökével közösen értesítse a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot; vizsgálja meg a közgyűlés 2015. június 23-i és azt követő ülésein az olimpia megrendezésével kapcsolatban hozott döntéseit, és azok sorsáról május 31-ig készítsen javaslatot a testület számára, valamint a vonatkozó kormányhatározatokban nevesített - és az olimpiai pályázattal kapcsolatos, de attól függetlenül is megvalósuló - beruházások további sorsáról, azok 2024-ig történő megvalósulása érdekében folytasson tárgyalásokat a kormánnyal.

Az előterjesztésben emlékeztettek, hogy szerdán a kormány - a Fővárosi Közgyűléshez hasonlóan - megállapította, hogy a pályázat benyújtásakor még meglévő politikai egység helyreállíthatatlanul felbomlott, és mivel "sikeres pályázatra csak akkor van esély, ha a pályázat és így a budapesti olimpia ügyében politikai konszenzus van", a kormány határozatával - a városvezetés egyetértésével - felkérte a Fővárosi Közgyűlést és a Magyar Olimpiai Bizottság elnökét, hogy az olimpia megrendezésére vonatkozó pályázatot vonja vissza.