Bejelentkezés Regisztrálás

Belépés a Fiókodba

Felhasználói név *
Jelszó *
Adatok megjegyzése

Fiók létrehozása

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Név *
Felhasználói név *
Jelszó *
Jelszó újra *
Email *
Email újra *
Captcha *
A 38 éves, jogi karon végzett Virginia Raggi lehet az, aki megfúrhatja a római olimpiát. A 38 éves, jogi karon végzett Virginia Raggi lehet az, aki megfúrhatja a római olimpiát.

Róma lemondhat a 2024-es olimpiai játékokról Kiemelt

Az Il Mattino nápolyi napilapnak Giovanni Malago, az Olasz Olimpiai Bizottság (CONI) elnöke úgy nyilatkozott, hogy ha Róma visszalép a 2024-es pályázattól, akkor az olasz főváros vezetősége ne is reménykedjen abban, hogy meg tudja majd pályázni a 2028-as ötkarikás játékok rendezési jogát.

Malago szerint egy esetleges visszalépéssel Róma még 2032-ben sem tudna olimpiát vendégül látni.

"Már a 2020-as jelölést is eljátszottuk, mivel a korábbi római kormány ezt nem támogatta, és ha a jelenlegi rendkívüli lehetőségről is lemondunk, a 2028-as és a 2032-es játékokra is felesleges időt fordítani a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnál a jelentkezésre" - jelentette ki a CONI elnöke, akinek véleménye szerint a visszalépéssel az olasz főváros, sőt Olaszország egésze "harminc, talán ötven évre lemond" az olimpiáról.

Megjegyezte, hogy egy újabb jelentkezést maga az Olasz Olimpiai Bizottság sem támogatna, mivel visszalépés után pár évvel nem lenne hiteles.

Hozzátette, hogy Róma városára nincsen alternatíva: a tétovázó főváros helyére pályázó Milánó, Nápoly és Firenze önkormányzata is jelezte, szívesen beugrana Róma helyett. Giovanni Malago szerint más város jelölése már nem elfogadható.

Giovanni Malago kijelentéseivel azokra az olasz sajtóértesülésekre reagált, miszerint Róma főpolgármestere Virginia Raggi, az ellenzéki 5 Csillag Mozgalom (M5S) politikusa akár már a héten bejelentheti, hogy nemet mond a város a 2024-es olimpiára.

Korábban az olimpiai bizottság elnöke még úgy nyilatkozott, hogy a most zajló paraolimpia végén találkozik és egyeztet Virginia Raggival. Időközben azonban Beppe Grillo, az M5S vezére nyíltan kimondta, hogy a mozgalom nem kér az olimpiából. Ez az olasz sajtó szerint egyértelműen azt jelenti, hogy Virginia Raggi nemet fog mondani. A főpolgármester többször hangoztatta, hogy Róma számára nem tartja elsőrendűnek az olimpiai játékok megrendezését, mivel az olasz főváros korrupciós-közigazgatási botrányai és anyagi helyzete ezt jelenleg nem teszik lehetővé.

Amennyiben a római pályázatot visszavonják, a kandidáló Budapest mellett már csak két város maradna versenyben, Los Angeles és Párizs.