Bejelentkezés Regisztrálás

Belépés a Fiókodba

Felhasználói név *
Jelszó *
Adatok megjegyzése

Fiók létrehozása

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Név *
Felhasználói név *
Jelszó *
Jelszó újra *
Email *
Email újra *
Captcha *

A nélkülözhetetlen vitaminok Kiemelt

A vitaminok szerves vegyületek, amelyek nagyon fontosak a szervezetnek, mivel az alapműködéshez elengedhetetlenek. Szervezetünk nem tud eleget előállítani belőlük, így külső bevitelük szükséges.

Honnan jutunk vitaminokhoz?

Zöldség- és gyümölcsfogyasztással tudjuk fedezni a vitaminszükségletünk egy részét, a másik részét pedig táplálékkiegészítő formájában tudjuk bevinni.

Miért fontos elegendő mennyiségű vitamint bejuttatni a szervezetünkbe?

Mert különben hiánybetegségek alakulhatnak ki, illetve megnőhet az úgynevezett civilizációs betegségek kockázata, mint például a cukorbetegség, szív- és érrendszeri megbetegedések kockázata, illetve megjelenthetnek a metabolikus szindróma tünetei is (magas vérnyomás, magas koleszterinszint, elhízás satöbbi) is.

Nagyon nehéz funkcionális táplálkozási tanácsadóként elfogulatlanul írni nektek a vitaminokról és azok fontosságáról, amikor (sajnos) a „gumivitaminok” korát éljük.

Mindig nézzétek meg az összetevőket, mielőtt terméket választotok, még a vitaminoknál is! Hivatalosan az összetevők felsorolásánál azt kell az első helyre írni, amiből a legtöbb van az adott készítményben. Sajnos több olyan terméket is ismerek a piacról, ahol az első helyen cukor/cukorszirup vagy édesítőszer áll. Ezek a kerülendő termékek!

Vannak zsírban oldódó vitaminok – A-vitamin, D-vitamin, E-vitamin, K-vitamin – és vízben oldódó vitaminok – B1-vitamin (tiamin), B2-vitamin (riboflavin), B3-vitamin (niacin), B5-vitamin (pantoténsav), B6-vitamin (piridoxin), B9-vitamin (folát), B12-vitamin (cianokobalamin), C-vitamin – is.

A D3-vitamin és annak fontossága

Ha csak egyetlen dolgot lehetne javasolni az egészség megőrzésére, illetve javítására, akkor az biztosan a megfelelő mennyiségű D3-vitamin lenne. Rengeteg pozitív hatása van, hiszen csökkenti a felső légúti fertőzések és az influenza kialakulásának kockázatát, mert szuper immunerősítő. K2-vitaminnal együtt szedve pedig fontos szerepe van a csontképződésben. Mivel ez zsírban oldódó vitamin, így a legjobb, ha olajos cseppben vagy olajos, lágy kapszulában szedjük, de nagyon fontos, hogy akkor vegyük be, amikor az étkezésünk tartalmaz zsiradékot.

K2-vitamin

A második legfontosabb pótolandó vitamin a D3-vitamin után. Hogy miért? A K2-vitamin képes aktiválni azokat a fehérjéket a szervezetben, amelyek azért felelnek, hogy a kalcium oda épüljön be, ahova kell (csontozat, fogazat), és ne oda, ahol árt (lágyszövetek, erek és a többi).

Tehát ha K2-vitamin nélkül szeded a kalciumot, mert milyen jót teszel a csontozatodnak, akkor sajnos tévedsz! Miben van K2-vitamin? Állati belsőségekben, például a májban, illetve hosszan érlelt kemény sajtokban, mint például a parmezán.

E-vitamin

Több hasonló hatású vegyület gyűjtőneve, amelyeket tokoferoloknak és tokotrienoloknak nevezünk. Fontos, hogy olyan készítményt válasszatok, amely vegyes tokoferolokat tartalmaz!

Az E-vitamin fantasztikus antioxidáns, amely védi a sejthártyát, gátolja a többszörösen telítetlen zsírsavak oxidációját, megelőzi a szívbetegséget, véd érelmeszesedés ellen, és csökkentheti egyes daganatos betegségek kialakulásának kockázatát, gyulladáscsökkentő hatású.

Miben található E-vitamin? Növényi olajokban, mint a tökmagolaj, olívaolaj, kukoricaolaj, egyes gabonacsírákban, spenótban, brokkoliban, avokádóban.

C-vitamin

Nagyon erős antioxidáns hatású! Akkor a leghatékonyabb, ha egy szintetikus C-vitamin (aszkorbinsav) mellett van a készítményben egy természetes C-vitamin is (például acerola, csipkebogyó). Csökkenti a megfázás időtartamát, gyulladáscsökkentő hatású, fokozza a csontsűrűséget és a kollagénképződést, valamint szükséges a csontok és kötőszövetek kialakulásához/karbantartásához.

Miben található C-vitamin? Áfonya, bazsalikom, narancs, citrom, grapefruit, cseresznye, csipkebogyó, édesburgonya, fokhagyma, eper, szeder, ribizli, paradicsom, petrezselyem, quinoa, snidling.

„Folsav”

A természetben előforduló formája a folát, a B9-vitamin és fontossága nem elhanyagolható, nem csak kismamák esetében!

A „folsav” esetében nagyon fontos, hogy az adott vitaminkészítményben milyen formában van jelen. A „folsav” a szervezetben metil-foláttá alakul, és ez így van jól, de bizonyos emberek szervezte a „folsavat” nem tudja metil-foláttá alakítani (ezért az úgynevezett MTHFR-gén a felelős). Mivel előre nem tudni, hogy ki tudja átalakítani, és ki nem, így egyből metil-folát formában kell a szervezetbe juttatni a „folsavat”.

Kismamáknál „folsav” hiányában különböző komplikációk jelentkezhetnek a babával kapcsolatban (velőcsőzáródási probléma, Down-szindróma, sok esetben a vetélések oka is vitaminhiány lehet), így ajánlott odafigyelni!

Szerepe van a vörösvérsejtek előállításában, az agy egészségének fenntartásában és a DNS-szintetizálásban.

Miben található „folsav”? Brokkoli, spenót, hüvelyesek, avokádó, spárga, tojássárgája.

Természetesen a vitaminok és egyéb táplálékkiegészítők használata nem helyettesíti a kiegyensúlyozott étrendet és a mozgást sem!

 

Háttérirodalom: Szabó Gál Bence korábban megjelent írásai