Bejelentkezés Regisztrálás

Belépés a Fiókodba

Felhasználói név *
Jelszó *
Adatok megjegyzése

Fiók létrehozása

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Név *
Felhasználói név *
Jelszó *
Jelszó újra *
Email *
Email újra *
Captcha *

Munkahelyi aromaterápia

Ha a megfelelő illóolajokat választja – amelyek bizonyítottan baktérium- és vírusölő hatásúak - , a munkahelyén is távol tarthatja magától a kórokozókat!

A munkahelyen a kollégák, a vásárlók és az ügyfelek közül valaki mindig tüsszög vagy köhög, a légkondicionáló az áporodott levegőt áramoltatja körbe és körbe – nem csoda, hogy a munkavállalók sorra betegszenek meg. Egy kutatás megállapította, hogy azoknál az embereknél, akik modern légkondicionálóval és fűtési rendszerrel felszerelt irodákban keresik a kenyerüket, kétszer olyan gyakori a felső légúti fertőzés, mint azoknál az embereknél, akik természetes szellőzésű épületekben dolgoznak.

Lehet, hogy munkahelyén nem tudja sarkig kitárni az ablakot, és arra sem tudja rávenni beteg kollégáit, hogy otthon maradjanak, mégis vannak szövetségesei az irodai kórokozók elleni harcban: az illóolajok. Sokuk ugyanis baktérium-, gomba- és vírusölő tulajdonságokkal rendelkezik. A legtöbbjük pszichológiai szempontból is jótékony hatású, és némelyikük még az immunrendszert is erősíti.

A baktériumok elpusztításában a kakukkfű, a teafa, a valódi levendula, az erdei fenyő, a jegenyefenyő, a rozmaring és az eukaliptusz illóolaja lehet segítségünkre. Illatanyaguk levegőbe juttatása a legjobb módja annak, hogy működésbe hozzuk a gyógyító összetevőiket. E célra leginkább az elektromos párologtatók felelnek meg, mert használatukkor nem áll fenn az olaj túlmelegítésének, és így a hatásfok csökkenésének veszélye. Emellett kiválóan képesek szétoszlatni az illatanyagot.

A választott illóolajból pár cseppet egy kevés vizet tartalmazó tálkába is önthet, amelyet aztán a saját légterében helyez el. Ha vattacsomóra csepegtet egy kis olajat, azt a radiátor vagy a fűtőventilátor közelébe tegye (de ne rá)! Legyen tekintettel másokra is! Az ön által kellemesnek talált illat egyenesen bántó lehet a munkatársai számára. Mielőtt belevág az irodai aromaterápiába, kérje ki kollégái véleményét, és próbáljon olyan illatot találni, amelyik mindenkinek elnyeri a tetszését.

A kakukkfű: fertőtlenítő hatásával, továbbá vírus-, baktérium- és gombaöltő tulajdonságaival az aromaterápia legkiválóbb fegyvereinek egyike. Legyen azonban óvatos! Míg a karvakrolt (erős fertőtlenítőszert) tartalmazó kakukkfűolaj a párologtatókban veszélytelenül alkalmazható, addig túl erős ahhoz, hogy közvetlenül a bőrre kenve alkalmazzuk.

Utoljára frissítve: péntek, 29 január 2016 09:51