Bejelentkezés Regisztrálás

Belépés a Fiókodba

Felhasználói név *
Jelszó *
Adatok megjegyzése

Fiók létrehozása

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Név *
Felhasználói név *
Jelszó *
Jelszó újra *
Email *
Email újra *
Captcha *
A képen Ulli Sima városi tanácsos és Harry Kopietz, a közgyűlés elnöke látható. A képen Ulli Sima városi tanácsos és Harry Kopietz, a közgyűlés elnöke látható. © C. Jobst/PID

Bécsben már felismerték: minden másodperc számít! Kiemelt

Bécs legforgalmasabb piacain kilenc új defibrillátor kerül kihelyezésre januárban. A "Minden másodperc számít" kampány még tavaly indult útjára, s akkor 11 - a laikusok által is könnyen kezelhető - készülék került kihelyezésre a város legfontosabb csomópontjain.

Az osztrák fővárosban évente csaknem 3.000 embert érint a hirtelen szívhalál. A megelőzés érdekében tavaly Bécs városának vezetése és a hirtelen szívhalál ellen küzdő egyesület, a Puls Verein új kampányt indított "Minden másodperc számít" címmel. A kampány keretein belül a városban ezidáig tizenegy forgalmas helyen installáltak defibrillátorokat. Januárban a már meglévő életmentő készülékek mellé kilenc új kerül kihelyezésre. Ezúttal a frekventált helyen található bécsi piacok – mint például a Naschmarkt, Brunnenmarkt vagy a Karmelitermarkt – gazdagodnak újraélesztő eszközökkel, ahol naponta körülbelül 350.000 ember fordul meg. A készülékek egész nap üzemelnek és a hangnavigációnak köszönhetően laikusok által is könnyen használhatóak lesznek.

Minden egyes eltelt másodperccel csökken a beteg túlélési esélye. A város vezetése szerint arra, hogy egy nyílt utcán bekövetkező hirtelen szívhalál esetén mi a teendő, tudatosan kell felkészíteni a város lakóit. Bécsben a Puls Verein önkéntesei és a mentőszolgálat munkatársai segítségével ezidáig 50.000 általános iskolai tanuló sajátíthatta el a szívhalál azonnali felismerését, az újraélesztés folyamatát, valamint azt, hogy hogyan kell a mentőszolgálatot riasztani. „Ezáltal a kisiskolások nem csak a másoknak nyújtott segítségadás kultúráját tanulhatják meg, de később igazi bátor elsősegélynyújtó felnőttekké is válhatnak“ – nyilatkozta Mario Krammel a Puls Verein ügyvezető igazgatója. A Puls Verein jóvoltából azonban felnőttek is részt vehetnek ingyenes újraélesztő tanfolyamon, ahol a szívmasszázs megfelelő technikáját sajátíthatják el. Ezenkívül a városban kihelyezett plakátokkal emlékeztetik a városlakókat az újraélesztés fontosságára.

Utoljára frissítve: szerda, 24 január 2018 15:06