Bejelentkezés Regisztrálás

Belépés a Fiókodba

Felhasználói név *
Jelszó *
Adatok megjegyzése

Fiók létrehozása

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Név *
Felhasználói név *
Jelszó *
Jelszó újra *
Email *
Email újra *
Captcha *
Bécsben mindenre gondolnak Fotó: David Bohmann / PID

Bécsben mindenre gondolnak Kiemelt

A bécsi biciklisrendőrök ezentúl mini-defibrillátorral felszerelkezve ügyelnek a rendre. A Puls Egyesület és a bécsi rendőrség együttműködésének köszönhetően eddig több mint 160 ember életét sikerült megmenteni.

A Puls Egyesület a hirtelen szívhalál ellen és a Bécsi Rendőrség 2013-ban indította útjára a „Polizei First Responder” elnevezésű projektjét, amelynek köszönhetően ma már több mint kétszáz defibrillátor található a rendőrőrsökön és a szolgálati járművekben.

A projekt lényege, hogy amikor hirtelen szívhalál miatt érkezik segélyhívás a mentőkhöz, nem csak mentőautót küldenek, de egy rendőrautót is riasztanak. Ha a rendőrök előbb érnek a beteghez, mint a mentők, azonnal megkezdik az újraélesztést. A gyors beavatkozásnak azért van óriási jelentősége, mert szívleállás esetén percenként tíz százalékkal csökken a beteg túlélési esélye. A projektnek köszönhetően több mint 160 ember életét sikerült megmenteniük a bécsi rendőröknek az elmúlt években.

Az egyesület és a rendőrség közti együttműködés következő lépéseként három biciklisrendőr felszerelését bővítették mini-defibrillátorokkal. Akárcsak a hagyományos méretű készülékek, ezek az extra kicsi defibrillátorok is könnyen kezelhetők, és hangutasításokkal vezetik végig a kezelőjüket az újraélesztés lépésein.

Akkor sem kell kétségbe esni, ha nincs a közelben ilyen készülék. A mellkas közepére kifejtett erős és gyors nyomásokkal kell fenntartani a beteg vérkeringését. A szakemberek mindenkit megnyugtatnak: egy dobogó szívet ezzel soha nem lehet megállítani, ellenkező esetben viszont életmentő lehet.

Utoljára frissítve: hétfő, 25 április 2016 15:30