Bejelentkezés Regisztrálás

Belépés a Fiókodba

Felhasználói név *
Jelszó *
Adatok megjegyzése

Fiók létrehozása

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Név *
Felhasználói név *
Jelszó *
Jelszó újra *
Email *
Email újra *
Captcha *

Borban az egészség? Kiemelt

A Time.com-on megjelent cikk szerint a mértékkel fogyasztott alkohol kifejezetten egészséges lehet a szívnek. A hölgyeknek nagyjából egy pohár bor, míg az uraknak a kettő a napi "ajánlott" adag - a legújabb kutatás szerint ezzel állítólag csökkenthetjük a szívroham, az agyvérzés és a hirtelen szívhalál kockázatát.

Az új kutatás szerint - amelyben egy nagyobb csoport brit felnőttet vizsgáltak meg - a mértékkel fogyasztott alkohollal hozzájárulhatunk a saját egészségünkhöz. Azonban fontos tudni, hogy nem az összes problémára van jótékony hatással.

A kutatók kielemezték a kapcsolatot az alkohol és 12 különböző szívbetegség között. A felmérésben résztvevő alanyok között egyiknél sem állt fel a szívrendszerrel kapcsolatos probléma.

Azoknál az embereknél, akik egyáltalán nem fogyasztottak alkoholt, a szívbetegségek kockázata 12%-ről egészen 56%-ra nőtt azokhoz képest, akik csak mértékkel ittak. A nem fogyasztók között nyolc szívbetegség kockázata nőtt meg, beleértve a szívrohamot, agyvérzést és a hirtelen szívhalált, illetve 33%-al nőtt az instabil angina előfordulásának veszélye, amikor is a szívnek oxigén ellátási zavarai vannak, valamint 56%-al nőtt az esélye a váratlan szívhalálnak azokhoz képest, akik a fent leírtak szerint elfogyasztották napi boradagjukat.

Azonban a mérsékelt alkoholfogyasztás nem nyújtott megoldást az olyan kisebb problémák megelőzésében, mint az enyhébb agyvérzés.

A tanulmány eredményei azért is rendkívül érdekesek, mert a korábbiakkal ellentétben az alkoholfogyasztókat külön csoportokra osztották, míg az ilyen jellegű vizsgálatoknál egy kalap alá szokták venni őket. A "nem ivók" csoportjába pedig olyan emberek kerültek, akik egyáltalán nem, vagy hosszú idő óta nem fogyasztottak alkoholt - utóbbiak lehettek korábban nagyivók, akik már letették a poharat. Ez szerepet játszhatott abban, hogy a "nem ivók" csoportjában megnőtt a kockázat a különböző szívbetegségekre.

Azonban a tanulmányból az nem derült ki, hogy egyes szívbetegségek kockázata miért csökkent, míg a többi nem. A tanulmány vezetője, a Cambridge-i Egyetem genetikai epidemiológusa, Steven Bell úgy nyilatkozott, hogy a következő tanulmányaik során eme fontos kérdésre is keresni fogják a válaszokat. "Kicsomagoljuk a különböző kockázati tényezőket, amelyek összekapcsolhatóak egyes betegségekkel" - nyilatkozta Bell.

A jövőben mindemellett azt is fogják vizsgálni, hogy a különböző típusú alkoholok - például bor kontra sör, vagy más szeszes italok - milyen hatással vannak a szívbetegségek fennálló kockázatára.

A kutatás vezetője hangsúlyozta, hogy az eredmények megnyugtató hatással lehetnek a lakosság azon részére, akik hetente néhány pohár bort fogyasztanak - azonban ezzel nem szeretnék a "nem ivókat" arra kényszeríteni, hogy a szívbetegségek megelőzése reményében a pohárhoz nyúljanak, hiszen az alkoholfogyasztás is számos betegséggel járhat, például májproblémákat idézhet elő. Bell kiemelte, hogy egészségünk megőrzése érdekében inkább szokjunk le a dohányzásról, illetve figyeljünk oda a helyes táplálkozásra és rendszeresen sportoljunk.

Szeleczky Afrodite

"Egy adott napon, adott körülmények között azt gondolod, korlátaid vannak. Majd eléred a határt, és azt mondod: "oké, ez a határ". Majd hirtelen egy kicsit tovább lépsz. A gondolataid hatalmával, az eltökéltségeddel, az ösztönöddel és a tapasztalatoddal nagyon magasan tudsz repülni." - Ayrton Senna