Bejelentkezés Regisztrálás

Belépés a Fiókodba

Felhasználói név *
Jelszó *
Adatok megjegyzése

Fiók létrehozása

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Név *
Felhasználói név *
Jelszó *
Jelszó újra *
Email *
Email újra *
Captcha *
A fotón Harry Kopietz, a bécsi tartományi parlament és a Verein Puls elnöke valamint Dr. Mario Krammel, a Verein Puls ügyvivője látható a „Minden másodperc számít” című kampány megnyitóján. A fotón Harry Kopietz, a bécsi tartományi parlament és a Verein Puls elnöke valamint Dr. Mario Krammel, a Verein Puls ügyvivője látható a „Minden másodperc számít” című kampány megnyitóján. Copyright: PID / Jobst

Defibrillátorokkal fedik le Bécset Kiemelt

A hirtelen szívhalál szempontjából is biztonságos város szeretne lenni Bécs, így az elkövetkező években fokozatosan további 50-70 automata defibrillátort helyeznének ki a város legforgalmasabb pontjain. A lakosság körében tájékoztató kampányt indítottak, és alaposan kitáblázták, hogy hol találhatóak az életmentő készülékek.

"Minden másodperc számít" címmel indított kampányt az osztrák főváros, a Gewista plakátcég és a hirtelen szívhalál ellen küzdő egyesület, a Verein Puls. A céljuk, hogy tétlenség és félelem helyett segítségnyújtásra bíztassák az embereket, hiszen hirtelen szívhalál esetén minden másodpercnyi tétlenség jelentősen rontja az érintett túlélési esélyeit.

Ezen kívül - a világon egyedülálló módon – olyan tájékoztató rendszert dolgoztak ki, amely segítségével az elsősegélynyújtók azonnal megtudhatják, pontosan hol van a legközelebbi automata defibrillátor, és hány másodperc alatt érhető el.

Az életmentő készüléket a Gewista a közterületeken egy oszlopban helyezi el, amelyen egy érintőképernyő is van. Ezen alapesetben a várostérkép és a Béccsel kapcsolatos hagyományos információk érhetők el, de szükség esetén arról is tájékozódhatnak a használóik, miként kell elsősegélyt nyújtani.

Noha Bécsben már tizenegy automata, laikusok által is könnyen használható defibrillátor található a város forgalmas pontjain, az elkövetkező években fokozatosan lefednék velük az egész várost. Ehhez városszerte 50-70 készüléket telepítenének.

Bécsben jelenleg 20% a túlélési esélye annak, aki kórházon kívül szenved hirtelen szívhalált. Gyors segítségnyújtással ez az arány 70%-ra emelkedhetne. Ehhez az kell, hogy a közelben lévők még a mentők kiérkezése előtt megkezdjék a szívmasszázst, és defibrillátorral sokkolják a beteg szívét, hogy visszaálljon a helyes szívritmus. Dr. Mario Krammel, a Bécsi Mentők főorvosa és a Verein Puls ügyvivője az elsősegélynyújtás kapcsán elmondta: "Akkor teszünk rosszat, ha nem teszünk semmit, rosszat nem lehet tenni."