Bejelentkezés Regisztrálás

Belépés a Fiókodba

Felhasználói név *
Jelszó *
Adatok megjegyzése

Fiók létrehozása

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Név *
Felhasználói név *
Jelszó *
Jelszó újra *
Email *
Email újra *
Captcha *
Michael Ludwig, Bécs polgármestere az egészségügyi robotok átadóján Michael Ludwig, Bécs polgármestere az egészségügyi robotok átadóján © C.Jobst/PID

Egészségügyi robotok a bécsi kórház gyermekügyeletén Kiemelt

5G technológiával működő robotok segítik a munkát a Klinik Floridsdorf gyermekügyeleti osztályán Bécsben. Többek között lázat mérnek és elmagyarázzák a kicsiknek, mi is a koronavírus és miért fontos a megfelelő távolságtartás. Az Amy nevű robotokat a "Magenta Telekom" adományozta a kórháznak.

A bécsi csúcskórház, a Klinik Floridsdorf gyermekambulanciáján üzembe helyezett három robot tud lázat mérni, de akár el is magyarázza a gyermekeknek, hogy mi is az a koronavírus és miért fontos megfelelő távolságot tartani egymástól. "A robotok nemcsak kellemesebbé teszik a gyerekek számára a várakozási időt, de a Klinik Floridsdorf csapatát is támogatják" – emelte ki Michael Ludwig, Bécs polgármestere a robotok átadóján. Az 5G technológiával működő egészségügyi robotokat a Magenta Telekom adományozta a kórháznak.

Az "Amy" névre hallgató 120 centi magas robotok több mikrofonnal, infravörös kamerákkal, Android rendszerrel és érintőképernyővel is fel vannak szerelve, ezen kívül pedig követési, úgynevezett "Follow-me" funkció is van bennük. A kórházi robotok jelenleg a gyermekügyeleti osztály igényeire vannak beprogramozva, de később más feladatokat is el tudnak majd látni, például segítséget nyújthatnak majd az épületben való eligazodásban is.

A kórházat a legújabb építészeti, orvosi és technikai standardok szerint tervezték és a digitalizáció szintje különösen magas: mintegy 3.000 orvosi műszer van a hálózatra kötve és a kórházban összesen 900 wifi-router található.

Az egészségügyi robotok használata már nem a jövő zenéje. Hamarosan komplex operációs robotokat is használhatnak majd sebészeti beavatkozások során, melyek még precízebb operációkat tesznek lehetővé, mondta Peter Hacker, Bécs egészségügyért felelős városi tanácsnoka.