Bejelentkezés Regisztrálás

Belépés a Fiókodba

Felhasználói név *
Jelszó *
Adatok megjegyzése

Fiók létrehozása

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Név *
Felhasználói név *
Jelszó *
Jelszó újra *
Email *
Email újra *
Captcha *
Képünk illusztráció. Képünk illusztráció.

Egyre népszerűbbek az otthoni egészségdiagnosztikai applikációk

A Betegséglexikon már közel 60.000 letöltésnél jár. Az alkalmazás hazai népszerűsége talán annak is köszönhető, hogy a magyar lakosság 70%-a már tapasztalt negatívumokat állami egészségügyi intézményben - sokaknak nem csak a higiéniával és az ellátással volt problémája, hanem a hosszú várakozási időt is a negatívumok között említették a HáziPatika.com felmérésében.

Hosszú várakozási idők

Az egészségügyi kérdésekben való tájékozódásban már „felgyorsult” az idő: a válaszadók 75%-a tájékozódik interneten, ha egészséggel, betegségekkel kapcsolatban érdeklődik, 48%-nak pedig az internet az elsődleges információforrás egészségügyi témákban.

Ugyanakkor, ha a gyors internetes böngészés után arra jutunk, hogy fel akarunk keresni egy állami egészségügyi intézményt, hosszas várakozási időkkel kell számolnunk, holott a gyors ellátást ez egyik legfontosabb szempontnak tartjuk, ha az egészségünkről van szó. A kutatásban résztvevők 82%-a állította, hogy elfogadhatatlannak tartja, ha hetekbe, hónapokba telik, míg sorra kerül egy orvosnál. Az állami egészségügyi intézmények különböző szempontok szerinti értékelésekor csupán 8% válaszolta, hogy gyorsaság tekintetében teljesen elégedett az állami rendelőkkel és kórházakkal.

Fogászati és belgyógyászati vizsgálatra a lakosság mindössze ötöde kap azonnal időpontot, kardiológiára 16% tud egyből eljutni. Még rosszabb a helyzet a reumatológián és az ortopédián, ahol a leggyakoribb várakozási idő 1-2 hónap.

 

Rossz tapasztalatok

A kutatásban részt vevők 70%-ának volt már állami ellátással kapcsolatos rossz tapasztalata. A gyorsaság mellett az állami egészségügyi intézményrendszer másik kritikus pontja a higiénia, 42% inkább elégedetlen volt a tapasztalt tisztasággal. Hogy ezt mennyire zavarónak tartjuk az is igazolja, hogy a válaszadók 60%-a számára akár plusz költséget is megérne, ha higiénikusabb, emberibb körülmények közt vehetnének részt a különböző kezeléseken.

Kiemelkedően magas a kórházi fertőzések aránya, a válaszadók 15%-a esett már át olyan betegségen, amit egészségügyi intézményben kapott el, további 13% pedig kezelés minőségének hatására rosszabb állapotba került, mint azt megelőzően.

 

Otthoni diagnosztika

A technika fejlődése és az okos eszközök egyre nagyobb térnyerése mellett valószínűleg a fenti tényezők is hozzájárulnak az otthoni egészségdiagnosztikai és mobiltelefonos egészségügyi alkalmazások növekvő népszerűségéhez. A 600 betegség orvosok által lektorált leírását tartalmazó Betegséglexikon nevű alkalmazást már közel 60.000 ember töltötte le. Automata vérnyomásmérővel a válaszadók 66%-a, digitális vércukorszintmérővel pedig 26% rendelkezik. Mobiltelefonra letölthető orvoskeresőt a válaszadók közel fele, elsősegély alkalmazást pedig 60% használna szívesen, derült ki a HáziPatika kutatásból.