Bejelentkezés Regisztrálás

Belépés a Fiókodba

Felhasználói név *
Jelszó *
Adatok megjegyzése

Fiók létrehozása

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Név *
Felhasználói név *
Jelszó *
Jelszó újra *
Email *
Email újra *
Captcha *

Fenntarthatóság a gasztronómiában

Napjainkban a környezettudatos gondolkodásmód egyre jobban előtérbe kerül. Ennek lényege, hogy igyekszünk olyan életmódot folytatni, amely tekintettel van környezetünkre, óvja, védi a föld természeti kincseit. A Creppy elkötelezett híve a környezetünk megóvásának. Ennek érdekében már 4 éve gyűjtik szelektíven a hulladékot és használnak energiatakarékos izzókat a palacsintás éttermeikben. A Creppy zöld filozófiájához mostantól az is hozzátartozik, hogy az egységeikben ezentúl csak 100%-ban lebomló csomagolóanyagokkal találkozhatunk.

A Creppy palacsintái a legmagasabb minőségű, prémium alapanyagokból készülnek, ugyanakkor figyelembe veszik azt is, hogy főbb beszállítóik számára is elsődleges szempont legyen a környezettudatosság. Fontos, hogy alapvető termékük, a Creppy palacsinták, éttermi megjelenésük, csomagolásuk és elkészítési folyamatuk tekintetében mind a vendégek igényeit, mind a környezet megóvását maximálisan szolgálják. De hogy mik is azok a törekvések, amiket a Creppy franchise hálózata megtesz a fenntarthatóság érdekében?

 

A Creppy zöld filozófiája

A szelektív hulladékgyűjtés, az energiatakarékos berendezések, eszközök használata már több mint 4 éve kiemelt fontossággal bír a Creppy egységeiben. A beszállítók révén nagy mennyiségben érkeznek csomagolástechnika céljából papír kartonok, melyeket különválogatnak, majd szelektív módon hulladékgyűjtő telepekre szállítják azokat, ezzel is elválasztva a kommunális hulladéktól az újrahasznosíthatót.

A felelős hulladékgazdálkodás mellett az energiatakarékos izzók használatát is fontosnak tartja a Creppy. Ezzel nemcsak a rezsiköltség tehető barátságosabbá, de kevesebb energia felhasználásával egyúttal a bolygó védelméhez is hozzájárulnak.

Mindezen törekvések mellett a Creppy most emelte a tétet a környezettudatosság jegyében.

 

Lebomló csomagolóanyagok

Bevezetésre került minden Creppy palacsintázóban a teljesen lebomló, 100%-ban komposztálódó csomagolóanyagok használata is. „Amikor kiválasztottuk, melyik csomagolóanyag gyártóval szeretnénk szerződni, szem előtt tartottuk, hogy mindenképpen a környezetet kímélő, lebomló, minőségi csomagolóanyaggal szeretnénk dolgozni. Mindezek mellett fontos szempont volt a palacsintás ételeink csomagolásának praktikussága- az, hogy jól elférjen a dobozban a palacsinta, ne essen szét miközben hazaviszi a vendég, illetve, hogy hő hatására se változzon meg a doboz. Nem utolsó sorban, a jó anyagtapintásra és a letisztult, Creppy stílusra is igényt tartottunk.” – mondta el Oszlánczi Réka, a Creppy PalacsintaHáz és a Creppy Franchise alapító tulajdonosa.

 

Asztalkultúra és mosdóhigiénia

A Creppy számára nagyon fontos a minőség és precizitás megjelenítése az asztalkultúra tekintetében is. Fontos szempont volt a szalvéták és az evőeszköz alátétek beszerzésének szempontjából viszont az is, hogy ezek az eszközök fenntartható forrásból származzanak.

Az asztalkultúra termékei mellett a mosdókban is minőségi adagolókat és higiéniai szereket választottak. Minden adagoló egyedi, gazdaságos filozófia mentén került kifejlesztésre annak érdekében, hogy a legkevésbé terhelje a környezetet. A Creppyben található kéztörlők és szalvéták rendelkeznek EU Ecolabel tanusítvánnyal, ami azt jelenti, hogy újrahasznosított rostanyagokból, illetve cellulózból készültek, melyek 100%-ban fenntartható erdőkből származnak.

 

A Creppyben a kávé is környezetbarát

A fenntarthatóság jegyében a Creppy következő terve a Puro Bio Kávé családjának bevezetése, akik szintén elkötelezett hívei az úgynevezett Fair Trade kereskedelemnek és a környezetünk megóvásának. Ez a kávémárka több mint két évszázados múltra tekint vissza, és a Creppyhez hasonlóan egy családi vállalkozásból indult Belgiumban. Kezdetben a Michielsen család egy egzotikus fűszereket, teákat értékesítő élelmiszer boltot üzemeltetett, majd 100 évvel később ez a családi vállalkozás egy pörkölőüzemmé fejlődött át. Mivel az üzem, az Antwerpeni kikötő közelében helyezkedett el, ez lehetővé tette azt, hogy a világ minden tájáról eljussanak a kávébabok a Miko pörkölőbe.

2005-ben a család figyelme a bolygónk védelme irányába kezdett el haladni, ugyanis ekkor született meg a Puro és vele együtt az elköteleződés a harmadik világ kizsákmányolása ellen, biztosítva a tisztességes felvásárlási árakat a termelőknek, az esőerdők és a bennük otthonra lelő fajok védelmének támogatását.

Zöld fejlődés a jövőben is

Ez az a filozófia és szemléletmód, amelyet a Creppy is követ és követni is akar a közeljövőben, hiszen mindezek mellett rengeteg ötletük és tervük van arra vonatkozóan, hogyan tehetnék még zöldebbé a Creppy lábnyomát a jövőben is.

Sok apró lépés, mégis áldoznak és odafigyelnek a környezetre, a természet megóvására, ezzel jelezve több ezer vendég felé is ennek a fontosságát.

A Creppy ezzel a szemléletével követendő példa lehet, akár más éttermek, vállalkozások, akár a vendégei számára. Ha nem dobjuk el a szemetet az utcán, ha szelektíven gyűjtjük a hulladékot, ha odafigyelünk kicsit, mi is beilleszthetünk egy darabot a nagy kirakósba, könnyítve ezzel egy kicsit a természet terhein.

Utoljára frissítve: csütörtök, 06 február 2020 14:45