Bejelentkezés Regisztrálás

Belépés a Fiókodba

Felhasználói név *
Jelszó *
Adatok megjegyzése

Fiók létrehozása

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Név *
Felhasználói név *
Jelszó *
Jelszó újra *
Email *
Email újra *
Captcha *

Magával ragad a Hurrikán! – Exkluzív interjú Nita Strauss-szal Kiemelt

Nita Strauss korunk egyik legnagyobb zenei csillaga. Habár hosszú évek óta zenél, az igazi áttörést az hozta meg neki, amikor Alice Cooper gitárosa lett 2014-ben. Azóta karrierje fénysebesen ível felfelé, 2018-ban megjelent a szólólemeze Controlled Chaos címmel (azóta már a második korongján is dolgozik), szerepelt a Netflix saját gyártású dokumentumfilmjében, a Hired Gunban, mindemellett folyamatosan turnézik. Kollégánk Svédországban kapta diktafonvégre a Hurrikán becenévre hallgató zenészt. (Az interjú eredetileg a Sportime Magazin 2019/6-os számában került publikálásra.)

Mi indította el benned azt, hogy ennyire komolyan vedd az egészséges életmódot, és mik voltak az első lépéseid ezen az úton?

Már gyerekként elkezdtem sportolni, például tornáztam, azonban amikor elkezdtem zenélni, akkor úgy éreztem, hogy elvesztettem a kapcsolatot az egészséges életmóddal és a sporttal. Ez egészen 2015-ig tartott, amíg el nem kezdtem randizni a mostani párommal, Joshsal, aki újra megmutatta nekem ennek a világnak a szépségeit. Előtte is próbáltam edzeni és fittnek maradni, azonban nem vettem annyira komolyan. Ugyanebben az évben határoztam el azt, hogy teljesen leteszem az alkoholt, nem iszok többet, és akkor jobban belevetettem magam a sportba.

Ez azért elég nagy kitartásról árulkodik. Ez az életmódváltás mennyire volt hatással a zenédre, vagy éppen az ihletedre?

Úgy érzem, hogy sokkal produktívabb vagyok. Most, hogy már teljesen józan vagyok, nem foglalkoztat az, hogy lemenjek inni valamit, hanem arra koncentrálok, hogy minél produktívabb legyek. Szóval ez a döntés jó hatással volt a zenei karrieremre.

Egy pár év eltelt azóta, mióta végleg letetted a poharat. Mennyire változott meg ettől összességében az életed?

Ó, istenem! Nagyon sok mindent megváltoztatott. Az egyik legnagyobb előnye az, hogy az agyam is sokkal józanabb, tisztább, a dolgokat is sokkal tisztábban látom. Tudod, az alkohol befolyásolja az ítélőképességet, és egy köd száll az agyra. Szóval igen, javult az elmeállapotom, a kapcsolatom, és a testemen is látható változások mentek végbe. Az alkohol egy méreg a testnek, és az, hogy megszabadultam ettől a méregtől, jobb minőségű életet élek minden szempontból.

Akkor most térjünk át egy kicsit az ételekre: mi a kedvenc egészséges, és kevésbé egészséges ételed?

Lássuk csak… Nagyon sok csirkemellet eszem, szeretem magam elkészíteni, ha van rá lehetőségem. Az egyik kedvencem a citromos csirkemell. Josh és én mindig előre megtervezzük az adott heti menünket, és ebbe beiktattunk egy pizzázós vasárnapot, ami szinte már hagyománnyá vált nálunk, hiszen már öt éve, amióta összejöttünk, megtartjuk ezt a csalónapot. Igen, a pizza az egyik gyengeségem.

Van valamilyen speciális edzésmódszered? Illetve mennyire tér el az edzésrutinod, amikor otthon vagy, attól, amit a turnékon végzel?

Van egy edzésprogram, amelyet a turnék során követek, de amikor otthon vagyok, akkor sokkal komplexebb edzéseket végzek, hiszen akkor különböző gépek is a rendelkezésemre állnak. Próbálom mindkét helyzetből kihozni a maximumot.

Vannak kedvenc gyakorlataid?

Mostanában nagyon szeretem a parametric edzéseket, amelyeknek tulajdonképpen a kardió edzések az alapjuk. Ennek az edzésmódszernek a lényege, hogy a pulzusszámot magasan kell tartani, és két gyakorlat közé meghatározott idejű szünetet kell illeszteni.

És ezeken az edzéseken kívül űzöl más sportot is?

Igen, amikor otthon vagyunk akkor Joshsal, szoktunk küzdősportokat is űzni. Persze általában ő kerekedik felül. (nevet) De ez nemcsak kiváló edzésmódszer, hanem fontos is, hiszen egy nőnek meg kell tanulnia megvédeni magát, ha a helyzet úgy alakul.

Ha esetleg nem jött volna össze a zenei karrier számodra, akkor lett volna arra esély, hogy profi sportoló légy?

Igen, igazából gyerekként azt gondoltam, hogy a sportból fogok megélni, mivel édesanyám hastáncosnő volt, és tánciskolában is tanított. Szóval egészen addig úgy gondoltam, hogy belőlem sportoló lesz, amíg el nem kezdtem gitározni. Egészen addig az volt a tervem, hogy profi sportkarriert futok be, utána pedig edző leszek. Szóval, ha nem kezdtem volna gitározni, akkor valószínűleg a sportolói pályán indultam volna el.

Az utóbbi években egyre többet beszélnek a zöld és a fenntartható életmód fontosságáról. Számodra mennyire fontos a környezettudatosság?

Természetesen fontos, minden tőlem telhetőt megteszek. A turnék során nehéz arra odafigyelni, hogy minimalizáljam a karbonlábnyomomat, de próbálunk mindent megtenni és újrahasznosítható anyagokat használni és szelektíven válogatni a hulladékot.

Tavaly lehetőséget kaptál arra, hogy a Wrestlemanián is fellépj. Milyen érzés volt kilépni a komfortzónádból?

Elképesztő volt! Igazából minden kredit Joshé, hiszen neki köszönhetően jöhetett ez létre. Ő volt az, aki vizualizálta és kitalálta magában, hogy azt a számot azon az eseményen adjam elő. Mindent megtettünk azért, hogy ez létrejöjjön. Bekopogtattunk az ajtón, ki se nyitották. Bekopogtattunk másodjára is, akkor kinyílt résnyire az ajtó majd ránk csapták. Bekopogtattunk, kicsit jobban kinyitották, de nemet mondtak, majd megint ránk csapták az ajtót. És ez így ment addig, amíg meg nem találtuk a megfelelő ajtót, amely kinyílt, és végül valóra vált ez az álom. Rendkívüli élmény volt, és remélem, hogy a jövőben lesz még ilyenre vagy hasonlóra lehetőségem.

A sikerhez elengedhetetlen a fegyelem, a következetesség és a kitartás, azonban mindenkinek vannak rosszabb napjai. Te hogyan lendülsz túl a nehézségeken?

Igazából vicces, de úgy gondolom, hogy a következetesség kulcsa a következetesség. Tudom, hogy elég hülye válasznak hangzik, de én tényleg úgy gondolom, hogy ez a kulcs. Következetesnek kell lenned minden egyes nap. Én mindig nehéz helyzetbe kerülök, ha nem tartom magam ehhez. Például minden egyes nap felvezetem azt, hogy mit ettem aznap, figyelem, hogy mennyi kalóriát fogyasztottam. Ez is egy módszer arra, hogy elérjem a céljaimat. Éppen egy pár nappal ezelőtt történt meg velem, hogy nem voltam a helyzet magaslatán, aznap rengeteg egészségtelen ételt fogyasztottam, és nem követtem nyomon az aznapi fogyasztásaimat. Elpazaroltam egy napomat. Azóta is nehezen találok vissza a helyes útra, hiszen megszakítottam egy működő folyamatot. Szóval most mindent elölről kell kezdenem. Az én agyam úgy működik, hogy ha csak 90%-osan teljesítek, akkor már elbuktam. Vagy 100%, vagy semmi. Igen, ez amúgy nem túl egészséges gondolkodásmód. (nevet)

Egy pár hónappal ezelőtt egy nyereményjátékot hirdettél meg a rajongóid számára, aminek az volt a lényege, hogy a résztvevők minél egészségesebbé váljanak, és adott esetben fogyjanak a játék ideje alatt. Honnan jött ez az ötlet?

Rám is hatással voltak az emberek, akik részt vettek a játékban. Tudod, én és Josh azon vagyunk, hogy ezt a közösséget egészségesebbé, jobbá tegyük. Igazából ez az elképzelés már egy évvel korábban megszületett, éppen december utolsó napjaiban voltunk, amikor eszünkbe jutott ez az ötlet. Akkor éppen nem tudtunk lépni, mivel mindenki szabadságon volt, cégeket se tudtunk megkeresni esetleges együttműködés miatt, szóval kénytelenek voltunk várni. Amikor aztán előálltunk az ötletünkkel, akkor azt hittük, hogy nem lesz majd akkora érdeklődés körülötte, arra számítottuk, hogy a zeneipar erre nem lesz egyszerűen nyitott. Végül jól sült el a dolog, meg is lepődtünk ezen, és rengeteg embernek a segítségére voltunk abban, hogy megváltoztassuk az életét. Volt olyan, aki például egész életében utált sportolni, azonban valami miatt mégis úgy döntött, hogy szeretne ebben a kihívásban részt venni, azóta pedig a sport a mindennapjai részévé vált, és már főállásban egy edzőteremben dolgozik. Úgy voltam vele, hogy ha csak egyetlen embernek tesszük boldogabbá és egészségesebbé az életét, akkor én már azzal elégedett leszek, azonban végül több mint száz ember vett részt a kihívásban, és közülük megannyian azóta is egészségesebb életet élnek, mint korábban.

Rengeteg „guitar clinic” rendezvényen veszel részt. Gondolkodtál már azon, hogy csinálsz ugyanilyen turnékat, amelyekben a sport játssza a főszerepet?

Igen, gondolkodtunk már ezen. Vannak már ötleteink arra, hogyan valósíthatjuk meg ezt esetleg már jövőre. Gondoltunk arra, hogy lehetne esetleg egy közös edzés, vagy kérdezz-felelek.

A turnék alatt szoktál sérüléseket szerezni? Ha igen, akkor hogyan kezeled az ilyen helyzeteket, sérüléseket?

Hát igen, ahogy öregszem, úgy fordulnak elő egyre gyakrabban a sérülések. (nevet) Azt megtanultam már, hogy sokkal jobban kell vigyáznom magamra. Nem vagyok öreg, a harmincas éveimben járok, de mégis, amikor felkelek, akkor fáj a hátam, és nem is csináltam semmit, csak aludtam! (nevet) Ahogy öregszik az ember, egyre jobban kell vigyáznia magára, hiszen mindenkinek csak egy teste van, és megérdemli, hogy megfelelően gondoskodjunk róla. Sportoljunk, étkezzünk helyesen, és tegyünk meg mindent azért, hogy a testünk a maximumot nyújtsa számunkra.

Van még esetleg valamilyen célod az életben, amit szeretnél elérni?

Ó, de még mennyi! (nevet) Úgy gondolom, hogy ha az ember valamilyen célt elér az életében, akkor már a következő célra kell fókuszálnia. Szeretnék minél több embert inspirálni, akár sportról, akár zenéről van szó.

Mi volt az eddigi legjobb tanács, amit valaha kaptál?

Az, hogy soha ne legyen B terved. Ha van B terved, akkor az elbukásra készülsz. Ha például zenész szeretnél lenni, de közben azért elvégzed a főiskolát vagy az egyetemet, hogy legyen diplomád, akkor igazából arra készülsz, hogy az álmaid nem fognak valóra válni. A diploma megszerzése rengeteg időt vesz igénybe, és azt az időt a zenélésre is fordíthatod. Tulajdonképpen elveszed az időt attól, ami a legfontosabb a számodra. Dolgozz azért, hogy az A terved sikerüljön! Én azt tanácsolnám mindenkinek, hogy ne engedjétek azt, hogy a kudarcok visszahúzzanak. Az élet rengeteg akadályt gördít elénk: ha sportolunk, akkor vannak sérülések, ha zenélsz, akkor folyamatosan úton vagy, ami lelkileg megviselhet. A titok az, hogy nem engeded meg ezeknek az akadályoknak azt, hogy ők diktálják az életedet. Mindig haladj előre!