Bejelentkezés Regisztrálás

Belépés a Fiókodba

Felhasználói név *
Jelszó *
Adatok megjegyzése

Fiók létrehozása

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Név *
Felhasználói név *
Jelszó *
Jelszó újra *
Email *
Email újra *
Captcha *

Pofonegyszerű praktikák az egészségesebb életért Kiemelt

Minden kezdet nehéz – szól az örök érvényű mondás. Ez az életmódváltásnál sincs másképp, a kezdetekben ráadásul rengetegszer ütközünk kihívásokba. Azonban nem kell kétségbeesni, praktikus tanácsaival hazánk egyik legismertebb dietetikusa, Hegyi Kitti segít olvasóinknak.

 

Mire figyeljenek azok, akik most kezdenek el foglalkozni a helyes táplálkozással és testmozgással?

A legjobb, mikor az ember elhatározza magát, és rájön arra, hogy a kettő csak együtt működik. Minden a megfelelő folyadékbevitellel kezdődik – már a délelőtt folyamán igyunk minimum 1,5 liter vizet, így a következő másfél liter könnyedén fog jönni a délutáni órákban. Továbbá a napi ötszöri étkezés szokásának elsajátítása és a heti háromszor egyórás, élvezettel töltött aktív mozgás már tartós eredményeket hoz.

Fontos szempont a fokozatosság és a saját magunkkal szembeni türelem, mert az igazi eredmények 3 hónap után várhatóak.


Mik a leggyakoribb hibák, amiket a kezdetekben elkövetnek az emberek? Ezeket hogyan lehet elkerülni?

 

Sok esetben a tervezés, és a megfelelő élelmiszerek beszerzésének hiánya már agyoncsaphatja a  „nagy életmódváltásunkat”. Mivel minden az alapoknál kezdődik, a hetünk előretervezése az étkezésben és az edzésben is fontos.

A kezdőknek azt javaslom, hogy keressenek a mozgáshoz társat vagy közösséget, akikkel meghatározott időpontban el lehet menni edzeni, így biztosan nem hagy ki egy alkalmat sem, mert épp nincs annyi motiváltsága, hogy elinduljon egedül.

Gyakori hiba még a túlzott egészségtudatosság, ami azt jelenti, hogy a nap 24 órájából tizenhatban az étkezésen forog az ember gondolata, és nem mer enni valamiből egészen addig, amíg el nem olvassa a címkéjét. A másik véglet, amikor az intenzívebb és gyakoribb edzések bevezetése mellett, alig eszik, nem vacsorázik – ezek mind negatívan befolyásolják a testet és az életmódváltás eredményességét.


A legtöbbünk számára ez egy igencsak fontos kérdés: hogyan tudunk a gyorséttermek hívogató szavának ellenállni?

 

Az egyik legfontosabb tényező az ideális, teljes értékű reggeli és tízórai, illetve többnyire a kész, előre csomagolt ételek fogyasztása. A gyorséttermek közül a török, a kínai és a divatos, világszinten is ismert gyorséttermek választékait ritkán fogja megkívánni az, aki megfelelő tápanyagokat visz be, és tudatosan felépíti az étrendjét. Kiváló trükk, ha 1–2 pohár vizet iszunk, mielőtt elmegyünk ebédet vadászni, mert a kopogó, éhes szem gyorsabban be fog térni valahova.

Úgy gondolom, főleg a fővárosban dolgozó embereknél, a rohanó életvitelben majdhogynem elkerülhetetlenek a gyorséttermek, a gyors viszont nem egyenlő az egészségtelennel. Ilyenkor annyira legyünk tudatosak, hogy inkább várjunk egy menüre 20 percet, minthogy az ebédet 10 perc alatt már összekészített állapotban kézhez kapjuk.


Akik elkezdenek diétázni, hajlamosak az elején a végletekbe esni. Mi a tanácsod, a kezdők hogyan használják a fehérjeporokat és az étrend-kiegészítőket?

 

Keressenek fel egy megfelelő tapasztalattal bíró és hiteles szakembert, és kérjenek tőle tanácsot. Semmiképp se felejtsük el, hogy a fehérjeporok nem étkezések, tehát nem lesz megoldás, ha valaki egy esti edzés után úgy gondolja, hogy a vacsorája már el is van intézve egy ízletes fehérjeporral.

Az étrend-kiegészítőknél vegyük figyelembe azok minőségét, hátterét, továbbá fontos, hogy van-e valamilyen betegségünk, amire gyógyszert szedünk, illetve lényeges tényező az is, hogy fizikailag mennyire vagyunk aktívak. Többek között ezek is rendkívül meghatározóak abban, hogy miből mennyire van szükségünk.

Azonban egy életmódváltás elején nem feltétlenül van szükség azonnal étrend-kiegészítőket beszerezni, először a hagyományos étrendünket tegyük rendbe.

Bányász Árpád

„Sporttal minden könnyebb” – (r π)