Bejelentkezés Regisztrálás

Belépés a Fiókodba

Felhasználói név *
Jelszó *
Adatok megjegyzése

Fiók létrehozása

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Név *
Felhasználói név *
Jelszó *
Jelszó újra *
Email *
Email újra *
Captcha *
Ezért nem kapták még meg az olimpikonok a nekik járó kifizetéseket Fotó: mob.hu

Ezért nem kapták még meg az olimpikonok a nekik járó kifizetéseket

Kedden közleményben, reagált a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) azokra a kérdésekre, miszerint miért nem kapták még meg az olimpián eredményes sportolók és felkészítőik a nekik járó összegeket. "A kormányrendeletben foglalt előírásoknak megfelelően született döntés az olimpiai és paralimpiai jutalmakról" - áll a kommünikében, s az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) sportért felelős államtitkársága azt is hozzátette, hogy a folyamatok a jogszabályi előírásoknak megfelelően zajlanak, hamarosan pedig megtörténik a szerződéskötés és utána kerül sor a kifizetésekre.

"A Magyar Olimpiai Bizottság elnöksége az egyes kimagasló sporteredmények állami jutalmáról szóló kormányrendeletben foglalt előírásoknak megfelelően határidőben döntött a Rio de Janeiróban megrendezett Nyári Olimpiai és Paralimpiai Játékokon elért eredményük alapján állami jutalomban részesíthető versenyzők, edzők, sportszakemberek és nevelőedzők személyéről és jutalmának összegéről, amelyet továbbított a sportpolitikáért felelős miniszter részére" - olvasható a testület közleményében, amely úgy folytatódik, hogy a jutalmak forrását az Emmi biztosítja, s amint az megérkezik, a MOB "haladéktalanul folyósítja" az összegeket.

Az államtitkárság az MTI megkeresésére azt a választ küldte, hogy "az olimpikonoknak és a felkészítésben közreműködő szakembereknek kimagasló eredményükért nyújtható állami jutalmak kifizetése a jogszabályi előírásoknak megfelelően történik".

A tájékoztatásból kiderül az is, hogy a MOB a sportszövetségekkel történt egyeztetések után állította össze a jutalmazottak körére és a jutalmak összegére vonatkozó javaslatát, amely november közepén érkezett meg az államtitkársághoz.

"A szerződés aláírása a héten megtörténik, azt követően pedig a MOB intézkedik a jutalmak kifizetéséről" - adott tájékoztatást az államtitkárság, hangsúlyozva, hogy "a magyar kormány maximálisan elismeri a sportolók és az őket felkészítő szakemberek nagyszerű teljesítményét".

Szabó Tünde sportért felelős államtitkár az MTI kérdésére azt mondta, a sportági szakszövetségek elnökségi határozattal küldték be a felterjesztést a MOB-nak, majd a MOB küldte el a javaslatát, s ez a folyamat heteket vett igénybe.

"Nekünk az a legfontosabb, hogy minél hamarabb megtörténjen a sportolók és a szakemberek díjazása" - szögezte le Szabó Tünde, hozzátéve, hogy a szerződés aláírása után tudnak utalni.

Korábbi sajtóértesülések szerint az eredményességért járó összegek az olimpikonokat illetően nem változtak a londoni játékok óta, míg a paralimpián érmes magyarok az olimpikonok jutalmának felét kapják.

 

Forrás: MTI