Bejelentkezés Regisztrálás

Belépés a Fiókodba

Felhasználói név *
Jelszó *
Adatok megjegyzése

Fiók létrehozása

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Név *
Felhasználói név *
Jelszó *
Jelszó újra *
Email *
Email újra *
Captcha *
Kikapott a döntőben a Póta, Ekholm duó MTI Fotó: Illyés Tibor

Kikapott a döntőben a Póta, Ekholm duó Kiemelt

Póta Georgina és svéd játékostársa, Matilda Ekholm elvesztette a párosverseny vasárnapi döntőjét az év első asztalitenisz World Tour-versenyén, a budapesti BOK Csarnokban zajló, 120 ezer dollár összdíjazású Hungarian Openen.

A második helyen kiemelt kettős 3-1-re kapott ki a fináléban a kínai Csen Hszing-tung, Li Csia-ji duótól.

Mind a négy versenyszám döntőjét vasárnap bonyolítják le a tornán, ez volt az első a finálék sorában.

Az első szett a legjobb négy között az első kiemelt orosz párt, Marija Dolgihot és Polina Mihajlovát búcsúztató ázsiai rivális fölényét hozta, Pótáék mindössze négy pontot tudtak elérni. A folytatásban már kiegyenlítettebbé vált a küzdelem, Ekholm játéka sokkal erőszakosabbá vált, a kínaiak 7-6-nál vezettek először, ekkor időt is kért Téglás Péter szövetségi kapitány. A pihenő azonban nem használt, 10-6-nál szettlabdákhoz jutott az ellenfél, s már az elsőt kihasználva 2-0-s előnybe került.

A harmadik játszmában 5-5-ig együtt haladtak a felek, majd 7-5-re, illetve 8-6-ra ellépett a döntőig mindössze egy szettet vesztő magyar, svéd kettős. 9-9-nél utolérték Pótáékat a kínaiak, de a következő, rendkívül fontos pontot a közönség támogatását élvező páros nyerte. A szettről egy látványos labdamenet döntött a magyar, svéd duó javára, így sikerült a szépítés.

A negyedik felvonásban 0-4 után hozták első pontjukat Pótáék, akik a folytatásban sem találták a ritmust, hamar 7-2 lett "oda". Ezután 7-5-re sikerült felzárkózni - időt is kértek Csenék -, de a szett hajrája, s így végül a meccs is a kínaiaké lett. A ázsiaiak 10-6 után a harmadik meccslabdájukat értékesítve ünnepelhettek.

A 32 éves Póta Georgina volt a hazai WT-verseny legeredményesebb magyarja, egyesben a negyeddöntőig jutott - Li Csia-jitől kapott ki a legjobb nyolc között -, ezért 1800 dollárt kapott, a párosban elért második helye pedig fejenként 1000 dollárt ért nekik Ekholmmal.

"Az első szettben nem volt esélyünk, s a következőben ugyan hatig partiban voltunk, de az is elment. A következő két játszma már szorosabb volt. A cél az lenne, hogy minél többször találkozhassunk ilyen ellenfelekkel, akkor lehetne fejlődni" - mondta Téglás Péter, a távozó szövetségi kapitány.

A szakember hozzátette: a női válogatott összteljesítménye szerinte elfogadható volt a tornán, ahogy fogalmazott, "ami ebben a versenyben benne volt, azt elértük".

Kedden magyar-svéd Európa-bajnoki selejtezőt rendeznek Budaörsön - azon a mérkőzésen Ekholm az ellenfelet erősíti majd -, az a találkozó lesz a posztról több mint egy évtized után távozó kapitány búcsúfellépése.

Férfi párosban is egy kínai duó, Fang Po és Csou Jü nyert, ezzel eldőlt, hogy minden számban a sportági nagyhatalom játékosaié lesz a győzelem, miután egyesben csak kínai pingpongosok kerültek a döntőbe.

A budapesti tornán 54 ország mintegy 350 játékosa indult.

Eredmények, döntők, női páros:
Csen Hszing-tung, Li Csia-ji (kínai) - Póta Georgina, Matilda Ekholm (magyar, svéd) 3-1 

 

Forrás: MTI