Bejelentkezés Regisztrálás

Belépés a Fiókodba

Felhasználói név *
Jelszó *
Adatok megjegyzése

Fiók létrehozása

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Név *
Felhasználói név *
Jelszó *
Jelszó újra *
Email *
Email újra *
Captcha *
Póta jutott egyedül a nyolcaddöntőbe MTI Fotó: Illyés Tibor

Póta jutott egyedül a nyolcaddöntőbe

A budapesti asztalitenisz Európa-bajnokságon a három magyar pingpongos közül egyedül csak Póta Georginának sikerült a továbbjutás a női egyes verseny pénteki második fordulójából, Lovas Petrának és Pergel Szandrának búcsúznia kellett a 32 között.

A nyolcadikként rangsorolt Póta (34. a világranglistán) a román Irina Ciobanuval (128.) csapott össze a főtábla második körében, s a csütörtöki izgalmak után - amikor 0-3-ról fordított jóval esélytelenebb angol riválisa ellen - ezúttal magabiztos, négyjátszmás győzelmet aratott. Bár vetélytársa az első két szettben még tartotta vele a lépést, a fontos poénoknál Póta összpontosított jobban, 2-0-s vezetése után pedig egyoldalúvá vált a küzdelem.

"Sokkal jobban játszottam, mint tegnap, magabiztosabb is voltam" - kezdte értékelését a magyar játékos. "Sok Európa-bajnok kezdett már rosszul a múltban, aztán végül győzött, remélem, az én esetemben is így lesz. Párosban kiestünk, úgyhogy most már csak az egyesre kell koncentrálnom, persze jobban örültem volna, ha nem így történik, de mindenesetre így könnyebb lett a helyzetem."

Póta szombaton dél körül játszik majd a negyeddöntőbe jutásért, ellenfele a cseh Hana Matelova ellen 1-3-ról fordító, s a mérkőzésen meccslabdát is hárító portugál-kínai Yu Fu lesz.

"Persze, a két lehetséges ellenfél közül ő a nehezebb, de nyertem már ellene korábban" - mondta a torna kilencedik helyen rangsorolt játékosáról a magyar asztaliteniszező. Yu Fu jelenleg 37. a világranglistán.

A 27. helyen kiemelt Lovas (91. a világranglistán) a tizenharmadikként rangsorolt román Daniela Dodean Monteiróval (50.) játszott a második fordulóban, s egy nappal korábban azt mondta: ha tudja hozni az edzéseken nyújtott laza játékát, akkor lehet esélye, bár riválisa jobb nála. Nos, az első szett a magyaré lett, s egészen a negyedik játszma végéig kiegyenlített küzdelmet láthatott a Tüskecsarnok közönsége, ezután azonban már Dodean irányított, Lovas pedig többet hibázott, mint a meccs korábbi szakaszaiban, így lemaradt a továbbjutásról.

"Laza voltam, azzal nem volt baj, de sajnos elkövettem olyan hibákat, amelyek ezen a szinten nem férnek bele. Annyival jobb játékos nálam, hogy ezeket kihasználja. Azt hiszem, szégyenkeznivalóm azonban nincs" - búcsúzott az Eb-től az MTI-nek nyilatkozva Lovas Petra.

A párosban Madarász Dórával szombaton negyeddöntőt játszó Pergel (106.) az esélytelenek nyugalmával állhatott asztalhoz az ötödik kiemelt Li Jie (26.) ellen, de nem tudott bravúrt bemutatni. Az összecsapás nem hozott sok izgalmat, szinte végig a kínai születésű, csapatban háromszoros Eb-aranyérmes védőjátékos akarata érvényesült - Pergel csak a negyedik szettet tudta elcsípni -, s a vége 4-1 lett "oda".

"Soha nem játszottam még vele, s mivel nemcsak védekezni, hanem támadni is szokott, nagyon nehéz volt ellene felkészülni. A meccsen aztán bizonyosodott, hogy nagyon jó játékos" - mondta Pergel Szandra, aki a selejtezőből jutott a 64-es főtáblára.

Hozzátette: kezd fáradni, mert az Eb-n eddig minden nap reggel kezdett és mivel három számban is érdekelt volt, sok mérkőzést játszott. "Most azonban már csak a női páros van hátra, most már csak arra kell koncentrálnom" - fogalmazott.

A vasárnapig tartó egyéni kontinensviadalon 44 ország 254 játékosa, köztük 12 magyar versenyzett, illetve versenyez.

A szombati napon a Madarász, Pergel duó (10 óra) mellett Pótának szoríthatnak a magyarok 12.45-től.