Bejelentkezés Regisztrálás

Belépés a Fiókodba

Felhasználói név *
Jelszó *
Adatok megjegyzése

Fiók létrehozása

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Név *
Felhasználói név *
Jelszó *
Jelszó újra *
Email *
Email újra *
Captcha *

"Szeretnénk olyan körülmények között felkészíteni, hogy olimpiai éremesélyes csapat legyen"

Decsi András, a férfi kardválogatott vezetőedzője az M4 Sport pénteki Sportreggeli című adásában elárulta, hogy az elkövetkező időszakban az a céljuk, hogy sikerüljön egy olyan ütőképes csapatot kialakítaniuk, amely sikeresen szerepel a kvalifikációs sorozatban, majd éremesélyesként lép pástra a tokiói olimpián.

A szakembernek - aki 2015 őszétől irányította az ötkarikás bajnoki címét tavaly Rióban megvédő Szilágyi Áron felkészülését - másfél évre szól a megbízása, kétesztendős meghosszabbítási opcióval.

A hazai élmezőnyt illetően úgy fogalmazott a műsorban, hogy a férfi kardvívásnak "elég szűk a keresztmetszete itt Magyarországon", egyáltalán nem bő az a versenyzői létszám, amely a válogatottat alkotja.

"Ezért is nagyon örülhetünk annak, hogy abból a tavalyi gárdából, amely ezüstérmet szerzett Rióban, áprilisban a világbajnokságon, mindenki folytatja a versenyzést ebben az olimpiai ciklusban is" - tette hozzá.

A nyári játékokon tavaly női tőrben és férfi kardban nem szerepelt a programban csapatverseny, e két szakág számára tavasszal rendeztek Rióban vb-t, amely tesztversenye volt az olimpiának. A férfi kardozók - Szilágyi Áron, Szatmári András, Iliász Nikolász, Decsi Tamás összeállításban - az oroszok mögött végeztek a második helyen.

"Ezt a gárdát, amely már sokszor bizonyított, szeretnénk olyan körülmények között felkészíteni, hogy olimpiai éremesélyes csapat legyen" - mondta Decsi András.

A 39 éves vezetőedző megemlítette, elsősorban azt a célt tűzték ki, hogy a válogatott csapatként harcolja majd ki a tokiói részvételt, de, mint hozzáfűzte: "természetesen van egy egészséges egyéni rivalizáció a versenyzők között, ami nagyon hasznos".

Kérdésre válaszolva azt is elmondta, hogy a világkupák többségén részt vesznek, mert bár az egyéves olimpiai kvalifikációs időszak csak 2019 tavaszán kezdődik, fontos a stabil világranglista-pozíció, akár azért, hogy a világbajnokságokon jó ágra kerüljön a csapat, akár azért, hogy majd jó helyzetből vágjon neki az ötkarikás selejtezőnek. Nemzetközi edzőtáborozások is szerepelnek a tervek között, mert hasznos, ha minél több erős külföldi versenyzővel készülhetnek együtt a magyar válogatott kardozók.

Szilágyi Áronról szólva úgy fogalmazott: szeptember végén visszakapcsolódott a munkába, "nagyon nehéz volt őt távol tartani a vívóteremtől" hosszú távon.

"Az, hogy másfél hónappal a második olimpiai bajnoki címének megszerzése után már ott volt a vívóteremben, és nem lehetett visszafogni, sok mindent elmond az elhivatottságáról" - hangsúlyozta Decsi András.

 

Forrás: MTI