Bejelentkezés Regisztrálás

Belépés a Fiókodba

Felhasználói név *
Jelszó *
Adatok megjegyzése

Fiók létrehozása

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Név *
Felhasználói név *
Jelszó *
Jelszó újra *
Email *
Email újra *
Captcha *
Történelmi sikert ért el Gyarmati Panka Fotó: Facebook

Történelmi sikert ért el Gyarmati Panka Kiemelt

Sporttörténelmi sikert könyvelhetett el Gyarmati Panka, aki csütörtökön diadalmaskodott a hódeszkások világkupa-sorozatának slopestyle (trükkös akadályverseny) versenyén, ezzel ő lett a havas sportok első magyar vk-győztese.

A magyar szövetség tájékoztatása szerint a 23 éves versenyző tíz hónappal ezelőtti kéztörése óta első viadalán vett részt, ezt megelőzően két hónapig Coloradóban készült.
A kaliforniai Mammoth Mountainben rendezett versenyen az első futamban elért 82,75 pontos eredményénél senki sem tudott jobbat produkálni, így a 2011-ben junior világbajnok magyar a dobogó tetejére állhatott fel.

"Nem hiszem el, hogy megnyertem az első világkupa-versenyem! Nagyszerű érzés, hogy két ilyen nehéz év után visszatértem, erősebben mint valaha" - írta Facebook-oldalán Gyarmati Panka, aki korábban két vk-viadalon is negyedik volt, a tavalyi vb-n pedig bejutott a hatos fináléba, ám ott nem indulhatott, miután a bemelegítés közben esett és agyrázkódást szenvedett.
A hódeszkás a szövetség közleményében elmondta: az első edzésnap a rossz idő és a hóesés miatt elmaradt, másnap a nagy szélben egyszer tudott végigmenni a pályán, s csak egyenes ugrásokat vállalt. Hozzátette: a verseny napjára a szervezők átalakították az első ugratót, amelyen így könnyebb volt átjutniuk, de előttük a férfiak viadalát rendezték meg, emiatt "lejárt" pályán kellett csúszniuk.

Gyarmati azt mondta, a verseny előtt lehetőségük volt néhány edzőkört csúszni, s akkor begyakorolta versenykörét a napos, de változatlanul szeles körülmények között.
Saját szavaival így elevenítette fel a vk-győzelmet érő gyakorlatát:

"Másodikként indultam, nyugodt voltam. Három korlát volt, a dupla tört korlátot gappeltem (átugrottam a töréseket), noseslide-oltam, a következő korláton frontboard, utána 50-50 backside 180-nal le. Így switchben mentem az első ugratóra, ahol switch backside 180-at ugrottam Japan grabbel, a hátszél pedig rásegített, hogy jó messzire ugorjak. A második ugratón hátraszaltót csináltam Method grabbel, megint csak hatalmasat. Leugrottam az érkező aljára, de sikerült beleállnom."

Hozzátette, a második körében biztosra ment, nem akart megsérülni.

Gyarmati jelezte: a dobogós riválisai két 540 fokos fordulatot is ugrottak, de a pontozóbírók így is az ő stílusát látták jobbnak.

 

Forrás: MTI

Utoljára frissítve: péntek, 22 január 2016 16:05