Bejelentkezés Regisztrálás

Belépés a Fiókodba

Felhasználói név *
Jelszó *
Adatok megjegyzése

Fiók létrehozása

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Név *
Felhasználói név *
Jelszó *
Jelszó újra *
Email *
Email újra *
Captcha *
Wimbledonban legközelebb döntőt nyerne – interjú Babos Tímeával Fotó: Sportime Magazin / Szeleczky Afrodite

Wimbledonban legközelebb döntőt nyerne – interjú Babos Tímeával Kiemelt

Babos Tímea a 2016-os szezon során többször is karriercsúcsot döntött – a kiváló magyar teniszezőnő idén 25.-ként is volt rangsorolva, végül pedig az idei évet a WTA ranglistáján az előkelő 26. helyen zárta.

2016 elején a 86. helyről vághatott neki Babos a szezonnak – a hétfői sajtótájékoztatón ő maga is bevallotta, hogy nem számított ekkora előrelépésre. „Őszintén szólva engem is meglepett, hiszen év elején top 40-es ranglistacélt tűztem ki magam elé. Fantasztikus érzés és rettentő motiváló, azonban remélem, hogy ez még csak az útnak a kezdete.” A 23 éves teniszező kiemelte, hogy hosszú, kemény évek munkájával jutott el idáig, s az évek során fokozatosan építette magát. „Amióta elkezdtem együtt dolgozni az edzőmmel, Thomasszal, folyamatosan török előre a ranglistán. Az, hogy az idei év így sikerült, nem a véletlen vagy egy pár hónapos munka eredménye. Bármi jó vagy rossz történt, mi mindig rengeteget dolgoztunk és ennek is köszönhető az idei siker.”

Babos még egy korábbi interjújában említette, hogy nem csak sikeres, de nagyon tanulságos is volt számára az idei szezon, s ezt most bővebben is kifejtette. „Rengeteg nagy meccset játszottam, hiszen számtalan top 20-as játékossal mérkőzhettem meg – ezek a mérkőzések azok, amikből lehet tanulni. Megmutatják, hogy mik a hiányosságok, vagy mik azok a dolgok, amik jól működnek még a legjobbak ellen is.” Érdekesség, hogy habár Babos idén remekelt párosban, ennek ellenére 2017-ben szeretne inkább az egyesre koncentrálni – ennek eredményeképpen pedig a közös és sikeres együttműködése is megszakad Jaroszlava Svedovával. „Megtanultam újra teljes erőből küzdeni, aminek meg is lett az eredménye, hiszen volt idén olyan mérkőzésem, amikor nem játszottam olyan jól, mégis én mehettem oda a hálóhoz győztesként kezet fogni. Tavaly év végén például újra elkezdtem együtt dolgozni a sportpszichológusommal is, így nem csak egy fizikai vagy technikai fejlődésről beszélhetünk az én esetemben, hiszen mentálisan is sokat tudtam fejlődni.

Az elmúlt években egyre kevesebbet játszottam párosban, ami nyilván tudatos és nem véletlen, hiszen rettenetesen megterhelő a legjobbak ellen játszani nap, mint nap – el is fáradtam, főleg az év végére, olyannyira, hogy a pihenésem alatt nem is akartam teniszpályát és teniszütőt látni, ami nálam tényleg ritka. Ebből adódóan jövőre még kevesebb páros mérkőzést fogok játszani, s az egyéni játssza nálam a főszerepet” – nyilatkozta Babos, aki azt is elárulta, hogy jövőre valószínűleg Anastasia Pavlyuchenkova-val lép majd pályára a ritkított páros megmérettetések során. Érdekesség, hogy a magyar teniszező nem sokáig élvezheti majd az ünnepek meghitt hangulatát, hiszen karácsony után, december 27.-én már útnak is indul, hogy elkezdje az újabb versenyszezonját Ausztráliában, mindemellett a sportszakmai stábjával már hétfő este összeült, hogy egyeztessék a jövő évi célokat.

Az ünnepek alatt sincs megállás

„Azt nem tudom, hogy Thomas felfogása mennyire különbözik a hazai szakemberekétől, de abban biztos vagyok, hogy nagyon sokat köszönhetek neki. Az a fajta játékstílus vagy edzésmódszer, amit ő elképzel nekem, nagyon passzol hozzám, a játékomhoz és a személyiségemhez. Úgyhogy azaz út, amit elkezdtünk együtt végigjárni, jónak bizonyul” – válaszolta Babos Tímea magazinunk azon kérdésére, hogy jelenlegi edzője, a monacói Thomas Drouet eszközei mennyire specifikusabbak. Interjúnk során nem hagyhattuk figyelmen kívül azt a tényt, hogy Wimbledonban Babos párosban döntőt játszott Svedovával az oldalán a Williams-nővérek ellen, amit végül 6:3, 6:4-re elvesztettek. „Hát igen, ez egy picit peches eset volt, hiszen pont azon a versenyen döntöttek úgy, hogy összeállnak a párosra. Svedovával ott nagyon-nagyon jól játszottunk, mindenkit megvertünk a döntőig, úgyhogy ezt pechnek nevezném. Másrészről viszont egy hatalmas élmény volt, hiszen Serena és Venus Williams ellen játszhattunk a wimbledoni centerpályán. Mindemellett remélem, hogy lesz még rá sanszom, hogy ne csak a tányért, de a trófeát is elhozhassam.”

A kiváló magyar teniszezőnő a Sportime Magazinnak adott interjújában mesélt arról is, hogyan telnek majd náluk a karácsonyi ünnepek – viccesen megjegyezte, hogy senki nem járna jól azzal, ha az ünnepi menü elkészítésében segédkezne. „Nagyon családcentrikusak vagyunk, ilyenkor együtt a család otthon, Sopronban. Viszont az ünnepek alatt is lesznek kondi edzéseim, ez nem is kérdés, viszont a tenisz ez idő alatt a háttérbe szorul majd. Éppen ezért is utazok el egy pár nappal karácsony után, hogy megfelelően fel tudjak majd készülni az első versenyem előtt. Arra figyelni fogok, hogy mindaz, amit most majd felépítek a négy hetes edzőtáborozás alatt, ne rontsam el a helytelen, vagy túl sok étkezéssel. Most, hogy újra elkezdtem a felkészülést, visszaállt a szigorú étrend is.”

Utoljára frissítve: hétfő, 28 november 2016 21:39
Szeleczky Afrodite

"Egy adott napon, adott körülmények között azt gondolod, korlátaid vannak. Majd eléred a határt, és azt mondod: "oké, ez a határ". Majd hirtelen egy kicsit tovább lépsz. A gondolataid hatalmával, az eltökéltségeddel, az ösztönöddel és a tapasztalatoddal nagyon magasan tudsz repülni." - Ayrton Senna