Bejelentkezés Regisztrálás

Belépés a Fiókodba

Felhasználói név *
Jelszó *
Adatok megjegyzése

Fiók létrehozása

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Név *
Felhasználói név *
Jelszó *
Jelszó újra *
Email *
Email újra *
Captcha *

"Alig várom a rajtot"

Vasárnap rajtol a Vendée Globe földkerülő vitorlásverseny, amelyen Fa Nándor is indul a hazai építésű és fejlesztésű Spirit of Hungary nevű hajójával, amely már túl is esett a biztonsági ellenőrzésen. A versenyt a világ legnehezebb viadalaként tartják számon, amelyen tíz ország 29 hajósa szerepel és vág neki a 40 ezer kilométeres távnak.

"Két hete azt hittem, hogy készen állunk az útra, ehhez képest azóta is minden napra jut feladat. Most éppen a hatalmas gyógyszerkészletet kell az előírások szerint lajstromozni, az orvosok úgy vélik, hogy minden lehetséges betegségre fel kell készülnünk az óceánon" - nyilatkozott a franciaországi Les Sables d,Olonne-ból Fa Nándor.

Hozzátette, büszke rá, hogy a háromnapos biztonsági ellenőrzés tanúsága szerint sikerült mindenben eleget tenni a szigorú szabályoknak.

"Egy tízoldalas listán mentünk pontonként végig, két ember vizsgálta folyamatosan a hajót. Örülök, hogy jól sikerült, mert ez nagy stressz volt számomra. Ma még utoljára csinálok egy tesztvitorlázást, azután a rajtig már nem hagyhatjuk el a kikötőt" - mondta a magyar hajós, aki 63 évével a második legidősebb a mezőnyben.

Fa Nándor 100 kilogramm élelmiszert visz magával, ami 250 adag készételt jelent.

"Ezek egy része le van vákuumozva, de van köztük rengeteg levespor, szárított étel, sok gyümölcs- és zöldségkonzerv. Még a friss kenyeret kell beszereznem. Száz liter vizet viszek magammal, a többit én csinálom." - sorolta Fa Nándor, jelezve, a készlet egy része le van plombálva, ehhez csak vészhelyzet esetén nyúlhat.

"De le van plombálva például a horgony is, ennek használatához is külön engedélyt kell kérnem. Minden nap köteles vagyok bejelentkezni a rendezőknél és képet küldeni magamról, néhány naponta pedig egy videót is" - számolt be a kommunikációs kötelezettségekről. Kiemelte, jó erőben érzi magát, a munkák mellett minden nap edz, ami főleg csörlőzést jelent.

"Alig várom már, hogy menjünk. Letöltöttem az első tíz nap időjárási előrejelzését, eszerint kimondottan gyors rajtunk lesz, 15-20 csomós széllel. Összességében 90-100 napos útra számítok. Szeretném kiemelni, hogy a világ minden tájáról érkező vendégek, szakértők csodálják, hogy mi Magyarországról ilyen felkészültséggel itt vagyunk, ezért hálás köszönet mindenkinek, aki bármiben segített" - mondta Fa Nándor.

A magyar vitorlázó harmadik Vendée Globe-ján indul, a feladat egyedül, kikötés és külső segítség nélkül körbehajózni a bolygót. Az 1992-93-as menet során legjobb nem franciaként, az ötödik helyen ért célba 128 nap után. A rekordot a francia Francois Gabart tartja, aki a legutóbbi, 2012-13-as kiírást 78 nap 2 óra 16 perces idővel nyerte meg.

 

Forrás: MTI