Bejelentkezés Regisztrálás

Belépés a Fiókodba

Felhasználói név *
Jelszó *
Adatok megjegyzése

Fiók létrehozása

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Név *
Felhasználói név *
Jelszó *
Jelszó újra *
Email *
Email újra *
Captcha *

Magyar favágó a világ ellen Kiemelt

Erő, elszántság, tökéletes technika - ezek kellenek ahhoz, hogy valaki a világ egyik legnehezebb sportágában, a fakitermelő világbajnokságon helyt álljon. A Timbersports versenyen az ausztrálok, az új-zélandiak, az amerikaiak és a kanadaiak rendre az első négyben végeznek, van azonban egy magyar férfi, aki Norvégiában szállhat velük szembe. Ő Juhász István, sokszoros magyar bajnok, aki idén sem éri be átlagos teljesítménnyel.

Nem túl szokványos a sport, amit űz. Mi motiválta, hogy belevágjon?

Tudja, főállásban fakitermeléssel és erdőgazdálkodással foglalkozom, úgyhogy tulajdonképpen a STIHL Timbersports Series a szakmám sportága. 2006-ban egy másik versenysorozatban, egy klasszikusnak mondható európai versenyen kezdtem meg ilyen téren a pályafutásomat, 2011-től pedig a Timbersports megmérettetésein veszek részt minden évben. Tulajdonképpen az egész életemben jelen volt a sport, tinédzserként motokrosszoztam, később pedig küzdősportokat űztem.

Hogyan készül fel egy-egy versenyre?

Fontos, hogy megfelelő legyen az állóképességem, az erőnlétem és persze a technikámon is folyamatosan csiszolni kell, hiszen egyéniben hat versenyszámban kell helytállnom. De a felkészülésemet ne úgy képzelje el, hogy reggel nyolctól délután négyig az edzőteremben vagyok, hiszen én ezt munka mellett űzöm. A tengerentúli versenyzők amúgy tényleg csak ezzel foglalkoznak, komplett orvosi stáb felügyeli őket minden nap. Ebből a szempontból nehéz a helyzetem, de mind a táplálkozás, a fehérjebevitel, mind pedig a konkrét edzések tekintetében a világbajnoksághoz méltó komolysággal és tudatossággal állok hozzá.

Mik a leggyakoribb sérülések, amik ebben a sportágban előfordulhatnak? 

Szerencsére engem elkerültek a komoly sérülések. Az az igazság, hogy rendkívül komoly és hatékony biztonsági felszerelésünk van, ezért olyan brutális balesetek nem történhetnek egy világversenyen, mint amit elképzelünk. Inkább a rándulások, ficamok azok, amik előfordulhatnak. Fokozottan kell figyelnünk a bemelegítésre, a nyújtásra, így ezeknek a kockázatát is minimalizálni tudjuk.

Milyen eredményt szeretne elérni Norvégiában, a világbajnokságon?

Elsőként november 2-án egy kvalifikáción kell bizonyítanom, itt mindenképpen szeretnénk továbbmenni és a döntőbe jutni. 51 éves vagyok, 2013-ban hetedik lettem a világversenyen, azóta sem sikerült azt a teljesítményt felülmúlni. Jóslatokba nem bocsátkoznék, azt viszont garantálom, hogy kihozom magamból a maximumot és mindent megteszek azért, hogy méltóképpen képviseljem a hazámat.

Szeleczky Afrodite

"Egy adott napon, adott körülmények között azt gondolod, korlátaid vannak. Majd eléred a határt, és azt mondod: "oké, ez a határ". Majd hirtelen egy kicsit tovább lépsz. A gondolataid hatalmával, az eltökéltségeddel, az ösztönöddel és a tapasztalatoddal nagyon magasan tudsz repülni." - Ayrton Senna