Bejelentkezés Regisztrálás

Belépés a Fiókodba

Felhasználói név *
Jelszó *
Adatok megjegyzése

Fiók létrehozása

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Név *
Felhasználói név *
Jelszó *
Jelszó újra *
Email *
Email újra *
Captcha *
Már látogatható a forradalomról és a sportról szóló kiállítás Fotó: Magyar Olimpiai és Sportmúzeum

Már látogatható a forradalomról és a sportról szóló kiállítás

Pénteken nyílt meg a Magyar Olimpiai és Sportmúzeumban a Sport és Forradalom 1956 - Forradalom és Sport elnevezésű kiállítás.

"1956 hallatán legtöbbeknek a melbourne-i olimpia jut eszébe. Ez a kiállítás leginkább azt idézi fel, ami a forradalom előtt, annak napjaiban és azt követően itthon, Magyarországon történt. Nem hagyva ki természetesen az országot elhagyó sportolókat sem, akik óriási veszteséget jelentettek hazánknak" - nyilatkozott Szabó Lajos múzeumigazgató a tárlat megnyitóján. Hozzátette, az általános olimpiatörténeti kiállításhoz csatlakozó kamarakiállítás bemutatja például a Testnevelési Főiskola hallgatóinak szerepét a forradalomban, akik a főiskolát és a folyamatosan működő sportkórházat védték a harcok idején.

"A forradalom során háromezer ember vesztette életét, köztük sportolók is. Mi nyolc élvonalbeli sportoló áldozatról tudunk, köztük például Hegedüs István válogatott, magyar bajnok öttusázóról. De volt olyan is, mint például az akkor már olimpiai bajnok úszó Temes Judit, aki frissen végzett orvosként folyamatosan műtötte a sebesülteket" - fejtette ki Szabó Lajos.

Megemlékezett Gyarmati Dezsőről is, aki a Széna téren barikádokat épített, amikor elküldték, hogy inkább a sporttal foglalkozzon, így lehetett tagja végül az ötkarikás játékokon aranyérmes vízilabda-válogatottnak.

Szabó Lajos kitért rá, az európai országok közül a svájci, a spanyol és a holland olimpiai bizottság bojkottálta az 1956-os ötkarikás játékokat, tiltakozva a szovjet agresszióval szemben, és szolidaritását fejezve ki a magyar forradalommal. Jelezte, ennek emlékére november 28-án emlékkonferencia lesz Budapesten, megköszönve a gesztust "a derékba tört pályafutású, vagy éppen a csúcsra a bojkott miatt fel nem érő" külföldi sportolóknak.

A tárlatot keddtől szombatig, 10-től 17 óráig a sportmúzeum állandó kiállításával együtt várhatóan az év végéig tekinthetik meg az érdeklődők a SportAgóra kiállítóhelyen.