Bejelentkezés Regisztrálás

Belépés a Fiókodba

Felhasználói név *
Jelszó *
Adatok megjegyzése

Fiók létrehozása

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Név *
Felhasználói név *
Jelszó *
Jelszó újra *
Email *
Email újra *
Captcha *

Megúszta: ismét versenyezhet a meldoniummal megbukott súlyemelő Kiemelt

A fehérorosz Andrej Ribakov volt az első súlyemelő, aki megbukott a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) január elseje óta érvényes tilalmi listáján szereplő meldoniummal.

A 85 kilogrammos kategóriában szakításban világcsúcstartó sportoló versenyengedélyének visszaadásáról a budapesti székhelyű Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) honlapja adott hírt. Az IWF a hónap elején közölte, hogy az olimpiai ezüstérmes, világbajnok Ribakov indulási jogát a doppingellenes szabályok megsértése miatt ideiglenesen felfüggesztették.

A mostani kedvezmény előzménye a WADA múlt szerdai engedménye, amely szerint azok a sportolók, akik március 1-je előtt buktak le a meldonium nevű anyaggal, s mintájukban alacsony volt annak értéke, mentesülnek az eltiltás alól. Az ügynökség a döntést azzal magyarázta, hogy a jelenlegi módszerekkel nem lehet meghatározni, mennyi idő alatt ürül ki a szervezetből a szer, azaz nem tudni, hogy január elseje előtt vagy után szedett belőle a versenyző.

Az elmúlt hónapokban több ország sportolói, köztük a legnagyobb számban oroszok veszítettek rajta az év elején tiltólistára került teljesítménynövelő szer használatán. A készítmény szívgyógyszerként, Mildronat néven terjedt el elsősorban a balti államokban és Oroszországban. Hatása javítja a vérkeringést, így növeli a sportolók fizikai és mentális terhelhetőségét.

Meldoniummal bukott meg az orosz élsportolók közül például Marija Sarapova ötszörös Grand Slam-torna győztes teniszező, Jekatyerina Bobrova olimpiai és Európa-bajnok jégtáncos, Szemjon Jelisztratov olimpiai bajnok rövidpályás gyorskorcsolyázó, Pavel Kulizsnyikov ötszörös világbajnok gyorskorcsolyázó és Julija Jefimova olimpiai bronzérmes, világ- és Európa-bajnok mellúszó.

Közülük például Sarapova ügyében még nincs döntés, viszont - amint azt Alekszej Kravcov, az Orosz Korcsolyázó Szövetség elnöke a WADA engedménytétele után bejelentette: - Kulizsnyikov és Jelisztratov folytathatja a versenyzést. Ellenben a leghíresebb orosz úszónőnek számító Jefimovának nem engedélyezték, hogy rajthoz állhasson hazája e hétvégén kezdődött olimpiai válogatóján, mivel a vizes sportok világszövetsége, a FINA fenntartotta a vele szemben doppingolás miatt elrendelt versenyzési tilalmat. Jefimovát egyszer - 2013-ban - már eltiltották, s 16 hónapig nem versenyezhetett.

Utoljára frissítve: hétfő, 18 április 2016 18:40