Bejelentkezés Regisztrálás

Belépés a Fiókodba

Felhasználói név *
Jelszó *
Adatok megjegyzése

Fiók létrehozása

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Név *
Felhasználói név *
Jelszó *
Jelszó újra *
Email *
Email újra *
Captcha *
Túljutott a viharzónán Fa Nándor Fotó: Facebook (Spirit of Hungary Ocean Sailing Project - 60 foot racing boat)

Túljutott a viharzónán Fa Nándor

A Vendée Globe földkerülő vitorlásversenyen továbbra is a nyolcadik helyen halad Fa Nándor.

A magyar versenyző jelenleg Brazília déli partjainál hajózik, honlapjának bejegyzése szerint már túl van az elméleti versenytáv 80 százalékán, és szerencsésen átjutott a Dél-Amerika melletti, úgynevezett "Üvöltő Negyvenesek" nevű viharzónán. Stabilan a nyolcadik helyen vitorlázik, a mögötte haladó Éric Bellion hátránya 679 tengeri mérföld a magyar versenyzővel szemben.

Fa Nándor és a mezőny 72 napja rajtolt el az egyszemélyes, megállás és kikötés nélküli versenyen, melyen hátránya 4516 tengeri mérföld az első francia Armel Le Cleach-hoz képest. Az éllovas vitorlázó, valamint üldözője, a brit Alex Thomson, aki az elmúlt napokban 40 mérföldre csökkentette hátrányát, már Franciaországnál jár, kevesebb, mint 400 tengeri mérföld választja el őket a céltól, ahova várhatóan csütörtökön be is futnak. A jelenlegi versenycsúcsot várhatóan mindketten megdöntik.

A mezőnyt - amelynek utolsó tagja félúton jár Új-Zéland partjai és a Horn-fok között - eredetileg 29 hajó alkotta, de már csak 18 van versenyben.

Fa Nándor a harmadik Vendée Globe-ján versenyez, a feladat egyedül egy 60 lábas (18 méter) hajóval, kikötés és külső segítség nélkül körbehajózni a Földet. Az 1992/93-as menet során a legjobb nem franciaként ötödik helyen ért célba 128 nap után.

A rekordot a francia Francois Gabart tartja, aki a legutóbbi, 2012/13-as kiírást 78 nap 2 óra 16 perces idővel nyerte meg.

 

Forrás: MTI