Bejelentkezés Regisztrálás

Belépés a Fiókodba

Felhasználói név *
Jelszó *
Adatok megjegyzése

Fiók létrehozása

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Név *
Felhasználói név *
Jelszó *
Jelszó újra *
Email *
Email újra *
Captcha *
Azerbajdzsán 2023-ig marad a naptárban! Fotó: Wolfgang Wilhelm

Azerbajdzsán 2023-ig marad a naptárban! Kiemelt

Az FIA Formula-1 Világbajnokság vezetősége ma örömmel jelentette be, hogy sikeresen meghosszabbították az Azerbajdzsáni Nagydíj szerződését, így a megállapodás alapján 2023 év végéig biztosan lesznek Formula-1-es futamok Azerbajdzsán fővárosában, Bakuban.

A megállapodást ma, 2019. február 5.-én, a Bakuban tartott konferencián írta alá Azad Rahimov, az azerbajdzsáni sport- és ifjúsági miniszter, és Chase Carey, a Formula-1 elnöke és vezérigazgatója. A konferencián elhangzott, hogy fontosak Azerbajdzsánnak a sportesemények szervezése és azok turisztikai előnyei annak érdekében, hogy Baku is egyre nagyobb figyelmet kapjon a turizmus tekintetében.

Baku, Azerbajdzsán Köztársaság fővárosában 2016-ban rendeztek először F1-es futamot. Ennek az utcai versenypályának a nyomvonala részben Baku történelmi központján fut át, amelyet az UNESCO világörökségi helyszínnek minősített, így nem meglepő, hogy a Formula-1-es világbajnokság egyik leglátványosabb versenypályának mondják sokan, ahol eddig mindig izgalmas és eseménydús versenyeket láthattunk. Az F1 Fan Voice közösség által végzett felmérés alapján az Azerbajdzsáni Nagydíjat 2017-ben és 2018-ban is megválasztották az évad legjobb versenyének.

A bakui városi versenypálya szerződését jóval a tervezett lejárat idő előtt hosszabbították meg, ami tükrözi a Liberty Media törekvéseit, hiszen ez a pálya kiválóan helyezkedik el a városban, könnyen megközelíthető és nagyszerű lelátókkal büszkélkedik, amelyek kellő közelségbe hozzák a szurkolókat a versenyautókhoz.

Chase Carey, a Formula-1 elnök-vezérigazgatója így nyilatkozott: „Nagyon örülünk annak, hogy megújítottuk ezt a szerződést, amely eredményeképpen az elkövetkező években látni fogjuk az Azerbajdzsán Nagydíjat az FIA Formula 1 Világbajnokság versenynaptárában. Rövid idő alatt az egyik legnépszerűbb versenyhelyszínévé vált, mindig szoros, látványos versenyzés van itt. Az Azerbajdzsáni Nagydíjat mindenki örömmel fogadja a Formula-1-ben, Baku gyönyörű város, csodálatos hátteret jelent a világ legnagyobb versenyautó sportjához. Minden sportrajongónak és támogatónknak fel kell jegyeznie a naptárba 2019 április 28-át.”

Azad Rahimov, az Azerbajdzsán Köztársaság sport- és ifjúsági minisztere elmondta: „Ez egy igazán büszke nap mindannyiunk számára. Az elmúlt évek álmai váltak valóra Baku lakosai számára. Láttuk, hogy a Formula-1 versenyhétvégjének megrendezése egy egyszerű ötletből nőtte ki magát és mára a legjobb, drámai és izgalmas versenyhelyszínné vált az F1-ben. Minden évben egyre több rajongó érkezik hozzánk a világ minden tájáról. Szeretném hálámat kifejezni Mr. Carey-nek, és mindenkinek a Formula-1-ben, hogy részesei lehetünk ennek a csodálatos versenysorozatnak. Ez az új megállapodás lehetővé teszi, hogy versenytársaink növeljék kereskedelmi bevételeiket, és egy teljesen új szponzorálási lehetőséget kapjanak a helyi és regionális vállalkozások a Formula-1 globális platformjának köszönhetően. Ezeket az izgalmas lehetőségekkel szem előtt tartva szerződésünk meghosszabbítása soha nem volt kérdéses, és örömmel maradunk ebben a csodálatos sportban legalább öt évig."

2019-ben ez a szerződés megújítás az első, amit aláírtak, a belga, a kínai, a német, a japán és a szingapúri versenypályák szerződését az előző két évben hosszabbították meg, 2020-ban pedig debütálni fog a Vietnami Nagydíj.