Bejelentkezés Regisztrálás

Belépés a Fiókodba

Felhasználói név *
Jelszó *
Adatok megjegyzése

Fiók létrehozása

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Név *
Felhasználói név *
Jelszó *
Jelszó újra *
Email *
Email újra *
Captcha *
Boullier szerint most akár negyedikek is lehetnének Fotó: Facebook (McLaren)

Boullier szerint most akár negyedikek is lehetnének Kiemelt

A McLaren versenyigazgatója, Eric Boullier nem kertelt: konkrétan kijelentette, hogy a Hondával való együttműködésük egy katasztrófa volt, s csorbát ejtett a wokingiak hitelességén is. A francia szakember azonban azt is hozzátette, hogy most már előre tekintenek és az a céljuk, hogy jövőre visszatérjenek az élvonalba a Renault-val.

A McLaren 2015-ben kezdett el ismét együtt dolgozni a Hondával - a japán gyártó ekkor hat év kihagyás után tért vissza a királykategóriába. Az együttműködés igencsak biztatóan indult, ugyanis a két cégnek már korábban, a '80-as évek végén és a '90-es évek elején volt közös F1-es projektjük, s igencsak szép sikerek születtek akkor a "házasságból".

A felmelegített "káposzta" azonban ebben az esetben sem vált be: a McLaren-Honda együttműködése messze nem hozta a várt eredményeket, a legjobb helyezésük egy ötödik hely, illetve jelenleg a kilencedik helyen vannak a konstruktőri bajnokságban, a pilótáiknak pedig folyamatosan meggyűlik a bajuk a 2017-es erőforrásokkal.

A McLaren képviselői idén már nem fogták vissza a dühüket, többször is nyilvánosan kritizálták a Hondát, és hangoztatták, hogy készek felbontani a megállapodást és új motorszállítót keresni 2018-ra, azonban a Honda vezetősége többször is jelezte, hogy szeretné továbbra is folytatni az együttműködést a wokingiakkal.

Azonban szeptember közepén pontot tettek az ügy végére, hiszen a McLaren hivatalosan is bejelentette, hogy 2018 és 2020 között egészen biztosan a Renault erőforrásait fogják használni. Ehhez persze az is kellett, hogy a Red Bull junior csapata, a Toro Rosso belemenjen abba, hogy jövőre a japán gyártó erőforrásait használják.

A McLaren-Honda jelenleg a 9. helyet foglalja el a tíz csapatos bajnokságban, azonban Boullier hisz abban, hogy jövőre sikerül előrébb lépniük - az F1.com-nak adott nyilatkozatában pedig ki is fejtette bővebben a gondolatait a francia szakember. "Ha megnézed a legutóbbi három évet, akkor láthatod, hogy egy kész katasztrófa volt számunkra ez az időszak a hitelességünk és az új szponzorok szerzése szempontjából egyaránt."

"A hosszútávú célokat illetően pedig hiszem, hogy a McLaren öt év múlva már biztosan ott lesz, ahova tartozik. Közben persze visszanyerjük a hitelességünket, és felépítjük az új portfóliónkat a szponzoroknak. Ez nagyjából két vagy három évet vesz majd igénybe."

"Jelenleg a kilencedik helyen vagyunk a bajnokságban, azonban úgy hiszem, hogy egy megfelelő motorral lehetnénk most negyedikek is" - mondta Boullier, aki egyúttal köszönetet mondott a Formula One Managementnek is, hogy elfogadták a döntésüket és nem győzködték őket azzal, hogy várják meg, amíg a Honda "felébred", azonban mindemellett sajnálja, hogy a korábbi, közös sikereket nem sikerült megismételniük.

"Alapvetően az ötlet nagyszerű volt: újraéleszteni a McLaren történelmét."

"A történet egészen másképp alakult volna, ha már az elején más döntéseket hozunk - utólag azonban könnyű ilyen szavakkal dobálózni."

A hét elején megszólalt az üggyel kapcsolatban a Honda motorsport részlegének vezetője, Masashi Yamamoto, aki a McLarent "szisztematikus" cégként jellemezte, amely képtelen a változásra.

Utoljára frissítve: csütörtök, 21 szeptember 2017 14:09
Szeleczky Afrodite

"Egy adott napon, adott körülmények között azt gondolod, korlátaid vannak. Majd eléred a határt, és azt mondod: "oké, ez a határ". Majd hirtelen egy kicsit tovább lépsz. A gondolataid hatalmával, az eltökéltségeddel, az ösztönöddel és a tapasztalatoddal nagyon magasan tudsz repülni." - Ayrton Senna