Bejelentkezés Regisztrálás

Belépés a Fiókodba

Felhasználói név *
Jelszó *
Adatok megjegyzése

Fiók létrehozása

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Név *
Felhasználói név *
Jelszó *
Jelszó újra *
Email *
Email újra *
Captcha *
Kubica aláírt a Williamshez? Fotó: Sportime Magazin / Szeleczky Afrodite

Kubica aláírt a Williamshez? Kiemelt

Brazil és francia források tudni vélik, a Williams már eldöntötte, hogy Robert Kubica lesz Felipe Massa utódja 2018-ban, és szerződésüket is aláírták - írja az m4sport.hu.

Felipe Massa a hazai versenye előtt jelentette be, hogy kiszáll a Williams egyetlen üres üléséért folyó versenyből. Elmondása szerint csapatával egyeztetve arra a következtetésre jutott, hogy nem jók az esélyei a folytatásra, ezért döntött a második visszavonulás mellett. Interlagosban a Williams aztán azt is megerősítette, hogy az első számú jelöltjükként emlegetett Robert Kubica újabb tesztlehetőséget kap tőlük. Magyarországon korábban egy 2014-es versenygéppel körözött egy napig, az abu-dzabi szezonzárót követően az arab pályán viszont már aktuális versenyautójukat vezetheti a Pirelli gumitesztjén.

A csapat azt nyilatkozta, még mindig nem született döntés, ám a brazil Diario Motorsport kedden arról számolt be, hogy Kubica már alá is írta a szerződését Grove-val. A lengyelhez közel álló forrásra hivatkoznak, s állítják, a bejelentés időpontján kívül már mindenről döntöttek, az egyszeres futamgyőztes visszatérése biztosra vehető. Hasonló információkat többek közt már a francia Canal Plus is közzétett.

A csapat a szerződés aláírásáról szóló híreket cáfolja. Kubica abu-dzabi újabb tesztje ráadásul azt sugallja, hogy az istállóban még mindig lehet bizonytalanság a 2011-ben súlyos ralibalesetet szenvedő versenyző képességeit illetően, s további teszteknek vetné őt alá, hogy megbizonyosodjon róla, sérült jobb karja és keze nem jelent-e akadályt egy teljes idény teljesítésében.

A Williams korábbi oszlopos tagja és résztulajdonosa, Patrick Head úgy véli, ha ezt a kétséget sikerül eloszlatni, nem is kérdés, hogy Kubica a legjobb választás. „Robert az egyik legkivételesebb F1-es versenyző volt az elmúlt években. A nagy kérdés az, elég edzett és elhivatott-e. Ezt csak ő tudhatja, ahogy azt is, mire képes a súlyosan sérült karja. A Williams láthatóan ezt próbálja kideríteni. Ha fizikálisan alkalmas, jó választás lenne. Az abu-dzabi teszttel talán meg tudja mutatni, hogy képes-e rá” – nyilatkozta a Sky Sportsnak.

Hozzátette, szerinte Lance Stroll szempontjából sem mindegy, hogy milyen kaliberű versenyzőt ültetnek mellé. „Lance-et legutóbb megkérdezték, kit szeretne csapattársnak, és Lewis Hamiltont mondta. Ahhoz, hogy értékelni tudják a teljesítményét, szüksége lenne egy sokra tartott csapattársra”

Kubica mellett az ülésért még Paul di Resta, Pascal Wehrlein és Danyiil Kvjat fut versenyt. Massa a közelmúltban többször is utalt arra, a Williams nem pusztán a versenyző képességeit nézi, hanem azt is, milyen támogatókat tudna megnyerni szerződtetésével. Kubica a hírek szerint hozna magával szponzorokat, ám az alkalmazása mellett szóló legfőbb érvet mégsem ez, hanem marketingértéke jelenthetné. „Ha csak a sportszempontokat nézzük, nagyjából egyenlőek a feltételek, ám ha PR-szempontokat is figyelembe veszünk, talán a Kubica-sztori a legvonzóbb” – vélekedett Igor Jermilin, az orosz motorsport-szövetség első embere, akit Kvjat esetleges esélyei kapcsán szólaltattak meg.

Paddy Lowe technikai igazgató ezzel szemben leszögezte: „A lehető legjobb versenyzőpárost akarjuk a következő évre.”