Bejelentkezés Regisztrálás

Belépés a Fiókodba

Felhasználói név *
Jelszó *
Adatok megjegyzése

Fiók létrehozása

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Név *
Felhasználói név *
Jelszó *
Jelszó újra *
Email *
Email újra *
Captcha *

Máris szabálytalanságon csípték a csapatokat Kiemelt

A Forma-1 irányító testülete, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) biztos abban, hogy a hétvégén már egyik csapat felfüggesztésével sem lesz probléma, miután néhány istállót megkértek arra, hogy a szabályoknak megfelelően változtassanak.

A Ferrari írt egy kérvényt az FIA-nak arra vonatkozóan, hogy vizsgálják meg a csapatok felfüggesztési rendszereit, hogy mindegyik megfelel-e az előírt szabályoknak.

Az F1-ben már 2014-ben betiltották az úgynevezett FRICK, vagyis az elől és hátul összekapcsolt felfüggesztést, amely hozzájárul az autók aerodinamikai tulajdonságainak javításához, azonban egyes csapatok, nevezetesen a Mercedes, kifejlesztett egy olyan megoldási rendszert, amely növelte az autóik irányíthatóságát.

A Ferrari egy olyan rendszerről tett említést, amely a FRICK hatásait "másolja" anélkül, hogy fizikailag össze lenne kötve az autó első és hátsó fele - ezzel pedig utaltak arra, hogy a kérdéses autók ütközhetnek a 3.15-ös technikai leírásokkal.

A Forma-1 versenyigazgatója, Charlie Whiting egyetértett azzal, hogy a fenti rendszer használata megsértheti az előírt szabályokat - erre a Force India technikai vezetője, Andy Green úgy reagált, hogy tart attól, hogy az óvás tönkreteheti egyes csapatok számára a szezonnyitó Ausztrál Nagydíjat.

A versenyhétvége előtti sajtótájékoztatón Whiting beszélt arról, hogy milyen lépéseket tettek annak érdekében, hogy megoldják a helyzetet. "Tisztában voltunk az autók hidraulikus hajtású felfüggesztési rendszereivel, azonban kiderült, hogy egyesek más célra is használják, nem csak felfüggesztésként" - nyilatkozta a brit szakember, aki kihangsúlyozta, hogy a felfüggesztések csak mellékes esetekben lehetnek hatással az autók aerodinamikai rendszereire, azonban ha direkten vannak így kialakítva, az már az előírt szabályokkal ütközik, majd hangsúlyozta, hogy az erre vonatkozó ellenőrzéseket idén szigorítani fogják.

Whiting megemlítette, hogy vizsgálni fogják egyes csapatok üzemanyag- és motorolaj-felhasználását, mivel feltételezések szerint bizonyos istállók tiltott módszert használnak.

Utoljára frissítve: csütörtök, 23 március 2017 20:56
Szeleczky Afrodite

"Egy adott napon, adott körülmények között azt gondolod, korlátaid vannak. Majd eléred a határt, és azt mondod: "oké, ez a határ". Majd hirtelen egy kicsit tovább lépsz. A gondolataid hatalmával, az eltökéltségeddel, az ösztönöddel és a tapasztalatoddal nagyon magasan tudsz repülni." - Ayrton Senna