Bejelentkezés Regisztrálás

Belépés a Fiókodba

Felhasználói név *
Jelszó *
Adatok megjegyzése

Fiók létrehozása

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Név *
Felhasználói név *
Jelszó *
Jelszó újra *
Email *
Email újra *
Captcha *
Todt a 12 csapatos bajnokságra törekszik Fotó: Twitter

Todt a 12 csapatos bajnokságra törekszik Kiemelt

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) elnöke, Jean Todt reméli, hogy a Forma-1-es világbajnokságban részt vevő csapatok száma növekedni fog. A francia szakember szerint a legideálisabb az lenne, ha újra 12 csapat versenyzői harcolnának a világbajnoki pontokért.

Jelenleg 10 csapatból tevődik össze a királykategória rajtrácsa, a legutóbbi belépő az amerikai Haas volt még 2016-ban.

A Formula 1 legutóbb 2012-ben állt 12 csapatból, amikor még a 2010-ben belépő csapatok Marussia (Virgin), Caterham (Lotus) és HRT (Hispania) még szerepeltek a konstruktőrök között. Azonban ahogy teltek az évek, úgy tűntek el fokozatosan a rajtrácsról e három csapat autói. A Caterham 2014-ben húzta le a rolót, míg a Manor még a 2016-os szezon kezdete előtt tudatta a szurkolóival, hogy számukra is véget ért az F1-es szereplés.

Todt az FIA genfi Sportkonferenciáján beszélgetett a kiválasztott médiumok képviselőivel, és ennek a keretében osztotta meg az újságírókkal azon elképzeléseit, miszerint a következő szezonokban szeretnék elérni, hogy újra 12 csapatosra duzzadjon a mezőny. "Amikor úgy érezzük, hogy eljött az ideje, akkor kiírjuk a pályázatot" - felelte Todt a GPUpdate.net azon kérdésére, hogy van-e már terv az új csapatok bevonására. "Jelen pillanatban 10 csapat van, így ha lesz egy vagy két erős jelentkezőnk, akkor ez lehetséges lesz."

A folyamat bővítésével kapcsolatban Todt kifejtette: "Először meg kell vizsgálnunk a benyújtott kérvényeket - amik ilyenkor egyfajta ellenőrzésen mennek keresztül - ahhoz, hogy feltérképezzük, kik a potenciális vásárlók. Ha egy nagy gyártóról van szó, akkor könnyű a helyzetünk, ha privátról, akkor pedig óvatosabbnak kell lennünk."

"Akkor, amikor biztosak vagyunk abban, hogy van valódi érdeklődés és az emberek fel vannak készülve az új csapatok érkezésére - mint ahogy a Haas esetében is volt - akkor írjuk ki a pályázatot."

Arra a kérdésre, amely a lehetséges belépő csapatok kérdését firtatta, Todt így felelt: "Mindig vannak pletykák, azonban bizonyos csapatok már jelezték felénk, hogy érdekelné őket a lehetőség."

Természetesen az újságírók Todtnak szegezték a legkézenfekvőbb kérdést is: számíthatunk arra, hogy a következő szezonban bővülni fog a mezőny? "Nem, bolondság lenne azt gondolni, hogy egy új csapat nyolc vagy kevesebb hónap alatt fel tudna építeni mindent."

Az F1-ben legutóbb 2009-ben volt tíz csapatos a mezőny, kivéve a 2014-es Amerikai és Brazil Nagydíjat, amelyen sem a Marussia sem pedig a Caterham nem tudott részt venni anyagi okok miatt.

Szeleczky Afrodite

"Egy adott napon, adott körülmények között azt gondolod, korlátaid vannak. Majd eléred a határt, és azt mondod: "oké, ez a határ". Majd hirtelen egy kicsit tovább lépsz. A gondolataid hatalmával, az eltökéltségeddel, az ösztönöddel és a tapasztalatoddal nagyon magasan tudsz repülni." - Ayrton Senna