Bejelentkezés Regisztrálás

Belépés a Fiókodba

Felhasználói név *
Jelszó *
Adatok megjegyzése

Fiók létrehozása

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Név *
Felhasználói név *
Jelszó *
Jelszó újra *
Email *
Email újra *
Captcha *

Terepakadályfutás: idén új ösvényre lép a szövetség Kiemelt

A 2017-ben alakult Magyar Terepakadályfutó Szövetség az idei évnek komoly tervekkel vág neki, amelyekről egy sajtótájékoztató keretében a szövetség elnöke, Stépán Zsolt nyilatkozott.

"2012-ben Vozár Attila elindította a FightersRun versennyel a magyar terepakadályfutó események sorozatát, amelyeken évről évre nőtt a versenyzők és a versenyek száma. Közös célokkal, de különböző elvekkel szerveződtek a versenyek és úgy gondoltuk, hogy 2017-ben már elég komoly szakmai háttér gyűlt össze ahhoz, hogy egy hivatalos szövetség koordinálja a magyar szervezésű eseményeket és a versenyzők munkáját"  - mesélt a kezdetekről Stépán Zsolt, aki a tervekkel kapcsolatban elmondta, hogy céljuk a tömegsport bővítése, a professzionális sport erősítése, megalapozása, utánpótlás nevelés, az ezekhez tartozó szakmai alapok megteremtése, kialakítása. "Célunk továbbá, hogy a nemzetközi versenyrendszerekhez kapcsolódjunk, ezzel könnyítve meg a magyar sportolók nemzetközi versenyzési lehetőségeit" - tette hozzá.

Tavaly szeptemberben a szövetség a Kamaraerdőben egy nyílt bajnokságot rendezett, amelyhez nem volt szükség versenyzői licencre, azonban idén ebben már változás lesz az elnök elmondása szerint. "2018-től az egyesületek és a versenyzők a hivatalos versenyengedéllyel tudnak részt venni a bajnoki címekért zajló küzdelemben. A versenyzők aktivitását és éves motivációját azzal is fent kívánjuk tartani, hogy bevezetjük az éves pontversenyt, ahol minden kupafutamon és a bajnokságokon elért pont számít, ezek összessége alapján év végére alakul ki az éves kupasorozat eredménye. Kiemelten szeretnénk kezelni a fiatalabb korosztályoknak szervezett futamokat és az azokra való felkészülést.
A Szövetség nem rendez versenyt, hanem pályázatot ír ki a különböző távú és jellegű bajnokságok megrendezésére. Az első magyar bajnoki futamra június 17-én kerül sor a bánki-tónál megrendezésre kerülő RunningWarriors versenyen. A többi távra pedig heteken belül kiírjuk a pályázatokat. A szövetség szakmai bizottsága a pályázatok alapján dönt és a nyerteseknek szakmai segítséget is nyújt" - tette hozzá.

Stépán Zsolt elárulta, hogy hosszútávú terveik közé tartozik az is, hogy a terepakadályfutást eljuttassák az iskolai testnevelés programjába. "A sportág sajátossága, hogy nagyon sokféle mozgásformát ötvöz, sokféle környezetben, így olyan gyerekeknek is élményeket ad, akik nehezebben mozdulnak meg. A játékosság és a vidámság ugyanolyan része a terepakadályfutásnak, mint a kőkemény erő és technikai feladatok vagy az állóképesség. Az OCR akadálypályán külön szekciók lesznek a gyerekeknek, fiataloknak, így akár iskolai programokat, akár táborokat is lehet oda szervezni" - zárta gondolatait az elnök.