Bejelentkezés Regisztrálás

Belépés a Fiókodba

Felhasználói név *
Jelszó *
Adatok megjegyzése

Fiók létrehozása

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Név *
Felhasználói név *
Jelszó *
Jelszó újra *
Email *
Email újra *
Captcha *
Fa Nándor belépett a Déli-óceánra Fotó: Facebook (Spirit of Hungary Ocean Sailing Project - 60 foot racing boat)

Fa Nándor belépett a Déli-óceánra

Fa Nándor hajója, a hazai építésű és fejlesztésű Spirit of Hungary belépett a Déli-óceánra a Vendeé Globe földkerülő vitorlásversenyen.

A verseny honlapján közölt adatok szerint a magyar hajós budapesti idő szerint péntek este hajózott át a Cap Leeuwin fok vonalán, és továbbra is a mezőny 11. helyén halad.

A Déli-óceán a 60. déli szélességi kör és az Antarktisz közötti víztömeg neve, a Déli-sarkvidék körüli, különállóan áramló víztömeg.

Az élen továbbra is a francia Armel Le Cléach hajózik, akinek már kevesebb, mint 9300 tengeri mérföld van hátra a célig. A Spirit of Hungary hátránya 4029 tengeri mérföld az éllovassal szemben.

A világ legnehezebbnek tartott vitorlás viadalán tíz ország 29 hajósa vágott neki a több mint 40 ezer kilométeres távnak, közülük 22 hajó van versenyben.

A magyar vitorlázó harmadik Vendée Globe-ján indul, a feladat egyedül egy 60 lábas (18 méter) hajóval, kikötés és külső segítség nélkül körbehajózni a bolygót. Az 1992/93-as menet során Fa Nándor a legjobb nem franciaként, az ötödik helyen ért célba 128 nap után. A rekordot a francia Francois Gabart tartja, aki a legutóbbi, 2012/13-as kiírást 78 nap 2 óra 16 perces idővel nyerte meg.

 

Forrás: MTI