Bejelentkezés Regisztrálás

Belépés a Fiókodba

Felhasználói név *
Jelszó *
Adatok megjegyzése

Fiók létrehozása

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Név *
Felhasználói név *
Jelszó *
Jelszó újra *
Email *
Email újra *
Captcha *
"Váltani kell, ha fel akarjuk rázni és új pályára akarjuk állítani a nemzeti csapatot" Fotó: Facebook (Magyar Jégkorong)

"Váltani kell, ha fel akarjuk rázni és új pályára akarjuk állítani a nemzeti csapatot" Kiemelt

A hazai szövetség (MJSZ) nem hosszabbítja meg Rich Chernomaz szövetségi kapitány lejáró szerződését, mivel - az MJSZ vezetősége szerint - más egyéniségre van szükség a magyar jégkorong-válogatott élén.

"Váltani kell, ha fel akarjuk rázni és új pályára akarjuk állítani a nemzeti csapatot. Más egyéniségre, más szemléletre, más módszerekre van szükség ahhoz, hogy eredményesen tudjuk felvenni a versenyt a világ élvonalával" - hangsúlyozta Such György elnök az MJSZ idényzáró hétfői estjén a Tüskecsarnokban.

A sportvezető kiemelte, a magyar jégkorong sokat köszönhet az 53 esztendős kanadai szakembernek. Mint fogalmazott, "nélküle nem tartana ott a magyar válogatott és a magyar hoki, ahol tart". Hozzátette, olyasvalakire van szükség, aki teljes munkaidőben, minden energiájával a válogatottra tud koncentrálni, így az MJSZ szakmai vezetésével közösen meghozott döntés alapján nem hosszabbítják meg Chernomaz szerződését.

A kontraktus az áprilisi, kijevi divízió I/A világbajnoksággal lejárt, s abban az esetben hosszabbodott volna meg automatikusan, ha a nemzeti csapat kiharcolja a feljutást a világelitbe. A magyarok azonban egy győzelemmel és négy vereséggel az ötödik, még bennmaradást jelentő helyen fejezték be a hatcsapatos vb-t.

Rich Chernomaz személyesen nem tudott megjelenni az esten, ám egy levelet juttatott el a szövetséghez:

"Az elmúlt öt év tapasztalatai örömmel töltenek el, hogy láthattam a fejlődést, és az A csoportba jutást. Sajnos ebben az évben ez nem sikerült, az eredményesség hiánya miatt kellett a változásnak megtörténnie."

A válogatott jégkorongozóknak legfontosabb útravalóul a bizalom kiépítését, a hitet, valamint az egymás, illetve a játék iránti tiszteletet nevezte meg.

Chernomaz 2013-ban vette át a magyar válogatott irányítását, amellyel 2015-ben második lett a divízió I/A vb-n, ezzel feljutott az A csoportba, ahonnan tavaly búcsúzott az együttes. Chernomaz sportigazgatóként és edzőként dolgozik a Löwen Frankfurt együttesénél is, amellyel idén döntőt játszott a német másodosztályban.

Such György egyben bejelentette azt is, hogy közös magyar-szlovák kupa rajtol el augusztustól, amelyben mindkét országot négy, később kijelölendő élcsapat képviseli majd.

Átadták az idény legjobbjainak járó díjakat is: a férfiaknál Bartalis István (Schwenningen, német), a nőknél Pintér Lili (SDE Stockholm, svéd) érdemelte ki az elismerést.