Bejelentkezés Regisztrálás

Belépés a Fiókodba

Felhasználói név *
Jelszó *
Adatok megjegyzése

Fiók létrehozása

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Név *
Felhasználói név *
Jelszó *
Jelszó újra *
Email *
Email újra *
Captcha *
Mobil Kardiológia – a megelőzésért és egészségmegőrzésért Fotó: Facebook (WIWE Hungary)

Mobil Kardiológia – a megelőzésért és egészségmegőrzésért Kiemelt

A WIWE egy szívdiagnosztikai eszköz  a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzéséért: a stroke évi 50 ezer áldozatot követel hazánkban, melyből 12 ezer halálos kimenetelű. Világviszonylatban ez a szám 15 millió, 5 milliós halálozási aránnyal. A hirtelen szívhalálnak hazánkban évente 25000 ember esik áldozatul, világszinten 7 millió. Ritmuszavarban a népesség legalább 3%-a érintett, és sokan nem is tudnak róla… Viszont 4-ből 3 haláleset megelőzhető lenne rendszeres EKG szűréssel és az életmód megváltoztatásával!

Egy magyar tulajdonú kkv kifejlesztette és piacra dobta a világon a jelenleg legnagyobb tudással rendelkező névjegykártya méretű személyes EKG készüléket, a WIWE-ot.

A CE jelű egészségügyi termék egycsatornás, két elvezetéses mobil kardiológia, amely klinikai szintű kiértékelést végez az 1 perces mérés végére. Az intelligens algoritmus pontossága 98.69%, azaz ekkora eséllyel határozza meg a valóban beteg mintákat. Specificitás esetében 99,59%-ot ért el, mely azt jelenti, hogy ekkora pontossággal határozza meg azokat a vizsgált személyeket, akik egészségesek, 10000 vizsgált minta alapján. A cég szorosan együttműködik orvosi egyetemekkel, az USA-ban többek között a Harvarddal, ahol a tervek szerint egy felhő rendszerbe kapcsolják be a WIWE-ot, hogy napokkal előre lássák kinél áll fenn például a szívinfarktus veszélye.

A WIWE ingyenes applikációval működik, bárhol, bármikor dokumentálja a szív problémáit, észszerűsíti a beteg-orvos találkozók számát. A mérési eredmény pdf formában megosztható, szakorvos által is kiértékelhető. A készülék a világon egyedülállóan képes a stroke és hirtelen szívmegállás kockázati értékelésére. Mindemellett használóját támogatja az egészséges életmód kialakításában tippekkel, és lépésszámláló, kalóriaszámláló használatával. Automatikusan képez egészségnaplót a vizsgálati eredményeikről, melyben követhetők a tendenciák, illetve az egész család használhatja.

WIWE-olnak már a világ másik végén is

Többek között a SOTE-n, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán is használják, emellett elérhető magánklinikákon, Apple boltokban, gyógyászati üzletekben, webáruházakban. Használják háziorvosok, és orvosi egyetemek kardiológia és belgyógyászati osztályai is.

A cég célja elsősorban azonban az volt, hogy a lakosság hasznára váljon, ami eddig úgy tűnik, hogy sikerült is, hiszen rendszeresen kapnak köszönőleveleket a felhasználóktól, hogy sikerült végre megcsípni, hogy mi a probléma, vagy egy szívgyógyszert végre sikerült beállítani.

Hazánkban a készüléket olyan kiemelkedő sportegyesületek is használják már, mint például a Magyar Birkózó Szövetség, a Magyar Ökölvívó Szövetség, a Magyar Súlyemelő Szövetség, a Magyar Kézilabda Szövetség vagy a Magyar Úszószövetség is.

Idáig 20 országban kezdődött meg a készülék regisztrációja és forgalmazása. A WIWE nem csak hazánkban, hanem nemzetközi szinten is egyre szélesebb körű ismertségre és népszerűségre tesz szert. Forgalmazzák az EU tagállamaiban, többek között Szlovákiában, Csehországban az Apple prémium üzleteiben, Görögországban a Telekom üzleteiben, valamint Portugáliában már a Vodafone-nál is elérhető! Mindemellett a napokban kapták meg az ausztrál hatóság (TGA) engedélyét a forgalmazásra, és el is indították az előrendelések kiszállítását. Az év végére pedig az USA engedélyét várják.

Természetesen az egyik legnagyobb piac, Kína sem marad le a WIWE térképéről: a forgalmazás miniszteri együttműködéssel indul, melyet júniusban az „Egészség Kapuja” 16 közép-kelet európai ország és Kína egészségügyi miniszteri találkozóján írtak alá - az erről szóló cikk ide kattintva olvasható.

Több mint 30 éves kutatás eredménye

A WIWE fejlesztése körülbelül 2 évet vett igénybe, az algoritmus hátteréhez szükséges kutatás Prof. Kozmann György és a Pannon Egyetem csapata részéről több évtizeden át zajlott. Az engedélyeztetés során bevizsgálások sorozata következett, így szereztek CE jelet a terméknek orvostechnikai eszköz kategóriában. Rádió laborban, EMC és TÜV vizsgálaton esett át a WIWE, így többek között gondoskodni kellett az elektromágneses zajszint limitről és a kettős védettségű áramköri leválasztási biztonságról is. Érdekesség, hogy ez utóbbi kivitelezésére a cég a Facebookon találta meg a vállalkozót, ugyanis a közösségi platformon feltették azt a kérdést, hogy ki szeretne 1 millió forintot keresni. A felhívásra két jelentkező cég is meg tudta oldani a felmerült nehézséget, így mindketten megkapták a díjat. Az esőállóság is egy elvárás volt, melynek szintén megfelel a WIWE.

A következő termékről még sokat nem árulhatnak el, azonban a fő üzenet szintén a megelőzés lesz, és a sportolókat fogja elsősorban támogatni legjobb teljesítményük elérésében.

Alkatrészek az USA-ból és Európából

A fém alkatrészeket a Sanatmetal egri 22000 m2-es telephelyén gyártják, ahol már 50 éves tapasztalattal rendelkeznek a fémmegmunkálásban. Texasból érkeznek a chipek, összesen 15 beszállító partnerrel dolgoznak együtt Európában, elsősorban Magyarországon.

A kifejlesztő és gyártó SANATMETAL Kft. 50 éve az egészségügy szolgálatában áll orvostechnikai eszközökkel, piacvezetőként a csontsebészetben traumatológiában belföldön, és Európa Top 40 cégének középmezőnyében. Az árbevételük 70%-a exportból származik, és a világ 40 országában használják kiemelt egyetemek, kórházak az innovatív termékeiket.

Legyen 2018 a szívbetegségek megelőzésének éve!

A Sanatmetal Kft. WIWE diagnosztikai divíziója – a tavalyi sikerekre építve – idén is igyekszik sokrétű, a lakosság több rétegét célzó lehetőségek biztosításával hozzájárulni a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez.

A prevenció egyik kiemelkedő eleme lesz, hogy a WIWE mobil EKG csatlakozik a „Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja 2010-2020 – Megelőzés Éve 2018-2019” című, 74 szakmai szervezet összefogásával útnak induló programhoz, mely minisztériumok, államtitkárságok, kormányzati szervek, tudományos társaságok, civil szervezetek közös és összehangolt munkájával valósul meg. Ennek keretében ingyenes, az országot lefedő EKG szűrőprogramot és életmód tanácsadást biztosítanak a lakosság számára 400 helyszínen, szűrőkamion segítségével.

A szűrőprogramon kívül több hazai és nemzetközi szívegészségügyi, prevenciós programon és egészségügyi innovációs kongresszuson, kiállításon is részt vesz majd a WIWE, mint például a február végén Barcelonában megrendezésre kerülő Mobile World Congress, a nagy sikerű Szívünk Napja, vagy a düsseldorfi MEDICA.

A termék további fejlesztése is napirendi pont 2018-ra. Ennek során tervezik az algoritmus fejlesztését, hogy még több betegség, még pontosabb szűrését végezhesse a WIWE, illetve egy újabb mérő funkció hozzáadása is tervben van az EKG, véroxigén és pulzus mérése mellett. A fejlesztés idei első mérföldköve, hogy már elkészült egy terheléses EKG prototípusa, melynek célja a szívinfarktus kiszűrése, megelőzése, és a sportolói teljesítmény biztonságos maximalizálását segíti majd elő.

Média

Utoljára frissítve: hétfő, 22 január 2018 11:43