Bejelentkezés Regisztrálás

Belépés a Fiókodba

Felhasználói név *
Jelszó *
Adatok megjegyzése

Fiók létrehozása

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Név *
Felhasználói név *
Jelszó *
Jelszó újra *
Email *
Email újra *
Captcha *
Egy évszázada hunyt el az első szövetségi kapitány Fotó: MLSZ.hu

Egy évszázada hunyt el az első szövetségi kapitány

Száz évvel ezelőtt hunyt el az MLSZ egyik alapítótagja, és a magyar labdarúgó-válogatott első szövetségi kapitánya, Gillemot Ferencre - az egykori kiváló szakemberre koszorúzással emlékeztek.

Halálának centenáriuma alkalmából - a család közleménye szerint - szerdán emlékülésen idézték fel az 1916. november 9-én, Petrozsény térségében meghalt egykori kiváló játékos és edző jelentős cselekedeteit, majd katonai tiszteletadással megkoszorúzták a sírját a Fiumei úti temetőben.

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) nevében - amelynek Gillemot alapító tagja volt - Berzi Sándor alelnök emlékezett.

"Személye némileg a múlt ködébe veszett, mert a magyar labdarúgás a sikertelenebb korszakaiban a jelene mellett a múltja őrzésére sem fektetett kellő energiákat. Gillemot Ferenc életrajzára tekintve elmondhatjuk, kötelességünk e példás személyiség emlékének méltó megőrzése, tudásának, hatalmas nyitottságának, szemléletének továbbörökítése" - hangsúlyozta ünnepi beszédében az alelnök.

Volt iskolája, a jelenlegi Xántus János Két Tanítási Nyelvű Középiskola, az egykori Markó utcai Főreál Gimnázium nevében Fehérvizi Judit igazgató elmondta, két nappal korábban az iskolában felavatták Gillemot Ferenc emléktábláját, és az iskola a jövő évtől útjára indítja a Gillemot Ferenc labdarúgó-bajnokságot, ily módon is emléket állítva a sportembernek.

A Honvédelmi Minisztérium képviseletében a koszorúzás alkalmából Kun-Szabó István vezérőrnagy, miniszteri biztos méltatta Gillemot Ferenc hősiességét, aki az első világháborúban önkéntesként csatlakozott a magyar honvédséghez, hogy megakadályozza az Erdélyre törő román haderő előrenyomulását.

Az első magyar szövetségi kapitány tiszteletére október 29-én Böjte Csaba ferences szerzetes vezetésével emléktúrát szerveztek a dél-erdélyi Petrozsénybe.

 

Forrás: MTI