Bejelentkezés Regisztrálás

Belépés a Fiókodba

Felhasználói név *
Jelszó *
Adatok megjegyzése

Fiók létrehozása

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Név *
Felhasználói név *
Jelszó *
Jelszó újra *
Email *
Email újra *
Captcha *
Hölle Martin és a magyar csapat aranyérmes Fotó: Facebook (Fogathajtó Szakbizottság)

Hölle Martin és a magyar csapat aranyérmes Kiemelt

Egyéniben Hölle Martin győzött a szlovéniai Lipicán rendezett kettesfogathajtó-világbajnokságon, míg a Lázár Vilmossal és Lázár Zoltánnal kiegészülő magyar csapat sorozatban harmadszor lett első.

A viadal honlapja szerint a magyar pónivilágbajnok több mint 11 hibaponttal vezetett a vasárnapi zárószám, az akadályhajtás előtt, amelyben 6,24 ponttal zárt, így biztosan tartotta meg tetemes előnyét.

Az immár 12-szeres világbajnok, egyéniben és csapatban is címvédő Lázár Vilmos 3,59 hibaponttal teljesítette a rendkívül nehéz pályát, ennek köszönhetően egy pozíciót javítva ötödikként fejezte be a versenyt, a magyar csapat pedig - az már kilencszeres vb-aranyérmes Lázár Zoltán pénteki kizárása ellenére - másodszor is megvédte a címét, mert a németek nem tudták ledolgozni több mint hat hibapontos hátrányukat.

Az akadályhajtásban fordított sorrendben indultak a hajtók, így Hölle utolsóként vágott neki a pályának, amelyet kizárólag a lengyel Sebastian Bogacz tudott verőhiba nélkül és limitidőn belül teljesíteni. Az éllovas kedvező helyzetben volt, mivel a mögötte második, olasz színekben versenyző Jozsef Dibak rengeteget rontott, ráadásul a németek sem hajtottak hibátlanul, így tulajdonképpen csak elveszthette a két aranyérmet, mert azokhoz egy biztonsági menet is elég volt. A csapat diadala három, egyéni elsősége pedig akár öt hibánál is meglett volna, a verésekért ugyanis három-három hibapont jár. Hölle könnyedén bírta el a nyomást és biztosan hozta a "kötelezőt".

"Az utolsó versenyszámban izgultam legkevésbé, mert tudtam, mekkora előnyöm van. A húsz kapuból a tizediknél vertem le a labdát, amin nagyon felidegesítettem magamat, mert onnan már alig maradt hibázási lehetőség ahhoz, hogy csapatban élen maradjunk. Szerencsére azután hibátlan maradtam, csak a limitidő túllépésért kaptam hibapontokat" - értékelt Hölle Martin, aki előzőleg dobogós helyben reménykedett. A felkészülés során ugyan három hollandiai viadalon is győzött, ezzel együtt a vb-n aranyéremre nem számított.

A csapatot illetően elárulta, hogy Lázár Zoltán kizárása után kissé kétségbe estek, mivel ő húzóembere a válogatottnak, és a kiválása miatt Lázár Vilmossal egyiküknek sem lehetett már "lyukas" számuk. Hozzátette, végül sikerült megtartani a díjhajtásban szerzett előnyt, ráadásul tudomása szerint még sosem volt olyan, hogy gyakorlatilag kétfős csapat nyerjen.

"Tavaly a nagyobb kihívás miatt váltottam pónifogatról a kettesre. Még legalább két vébéig, azaz négy évig ebben a szakágban folytatom" - jelentette ki Hölle.

A 17. kettesfogathajtó-világbajnokságon nyolcadszor lett magyar aranyérmes, ezt megelőzően Lázár Vilmos ötször, míg öccse, Zoltán, továbbá Kecskeméti László egyszer-egyszer állhatott a dobogó legmagasabb fokára. Csapatban ez volt a hetedik magyar diadal. Az elmúlt három vb-n mindig más volt a harmadik tag a Lázár fivérek mellett: négy éve a szlovákiai Kistapolcsányban ifj. Nagy Tibor, legutóbb Fábiánsebestyénben ifj. Dobrovitz József, ezúttal pedig Hölle.

A többi magyar hajtó közül Kákonyi Norbert és ifj. Nagy Tibor négy-négy pozíciót javított, így előbbi 14., utóbbi 42. helyen zárt, míg Szilágyi Zsolt 58. lett.