Bejelentkezés Regisztrálás

Belépés a Fiókodba

Felhasználói név *
Jelszó *
Adatok megjegyzése

Fiók létrehozása

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Név *
Felhasználói név *
Jelszó *
Jelszó újra *
Email *
Email újra *
Captcha *
"A kerekesszékes vívók nemzetközi elnökeként a bővítés a feladatom" Fotó: MTI

"A kerekesszékes vívók nemzetközi elnökeként a bővítés a feladatom"

Szekeres Pált választották az elkövetkezendő négy évre a Nemzetközi Kerekesszékes Vívó Bizottság elnökének. A szakember a legfontosabb feladatának a bővítést tekinti.

A fogyatékos emberek társadalmi integrációjával kapcsolatos feladatok ellátásáért felelős miniszteri biztos az M4 Sportreggeli szerdai adásában elmondta, nem véletlen, hogy a legnagyobb vívónemzetek képviselői ott vannak az elnökségben, mivel a bíráskodás miatt "nem mindegy, hogy van-e védettség".

Szekeres Pál emlékeztetett arra, hogy a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) elődjeként a kerekesszékes vívást is felügyelő ernyőszervezet, az IWAS (International Wheelchair and Amputee Sports Federation) szervezte meg 1960-ban az első paralimpiát, és a kerekesszékes vívás a paralimpiai mozgalom alapítója. Ennek ellenére a közelmúltban kaptak egy "sárga lapot" az IPC-től, átmenetileg bekerültek a közé a hét sportág közé, amelynek 2020-as tokiói programba kerülése nem volt biztos.

"Az elmúlt két évben, amikor alelnök voltam, sikerült teljesíteni az elvárásokat, a további feladat pedig az, hogy még 10-15 országgal több legyen az aktív versenyrendszerben. Most 43 országnál tartunk" - fogalmazott a Prima-díjjal kitüntetett, háromszoros paralimpiai bajnok, olimpiai bronzérmes vívó. A bővítés módjáról azt mondta, olyan szatelitversenyeket is fognak szervezni, amelyek az évi hat-hét világkupaviadal szintje alatt vannak, mivel a vk-k drágák, és kezdetnek túl erősek. Hozzátette, hogy ennek köszönhetően már van is négy új érdeklődő ország.

A sportág átláthatóbbá tételéről közölte, a kerekesszékes vívás gyorsabb, mint az épek vívása, sűrűbben vannak akciók, de mivel ülnek a versenyzők, nincsenek például bonyolult átvett támadások vagy megelőzések.

"A vívás sosem lesz egy top közérthető sportág, kell egy jó kommentátor is, ettől függetlenül Rióban végig telt ház volt" - mondta Szekeres Pál, aki a szeptemberi paralimpián a kerekesszékes vívás versenyigazgatóságának az elnöki posztját töltötte be.

 

Forrás: MTI

Utoljára frissítve: szerda, 16 november 2016 11:45