Bejelentkezés Regisztrálás

Belépés a Fiókodba

Felhasználói név *
Jelszó *
Adatok megjegyzése

Fiók létrehozása

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Név *
Felhasználói név *
Jelszó *
Jelszó újra *
Email *
Email újra *
Captcha *
Evansé a győzelem, Ogier ötödszörre is bajnok! Fotó: Amber PR

Evansé a győzelem, Ogier ötödszörre is bajnok! Kiemelt

Sebastien Ogier zsinórban ötödjére is világbajnok lett, ezúttal a Rali Világbajnokság utolsó előtti fordulóján, Walesben. Ogier bronzérmes helyezésével biztosította be magának az egyéni világbajnoki koronát. A francia pilóta csapata, a félgyári M-Sport a konstruktőri világbajnoki cím birtokosává vált. A Wales Ralit Elfyn Evans nyerte, a második helyezett Ogier idei legnagyobb riválisa, Thierry Neuville lett a Hyundai I20-as volánja mögött.

Sebastien Ogier ezzel beírta magát a ralis történelemkönyvbe, hiszen a megszerzett világbajnoki címek alapján a második helyre került a kilencszeres (!) ralis világbajnok Sebastien Loeb mögé. Úgy tűnik ralis berkekben jó ómennek számít a Sebastien keresztnév.

„Nagyon meghatódottan gurultam be a célba. Kemény év áll mögöttünk, mindannyian nagyon megdolgoztunk ezért a sikerért. Csodálatos, hogy az M-Sport World Rally Teammel is bajnok lehetek.” – nyilatkozta elérzékenyülten a francia.

Ahogy várható volt, a francia bajnok a szezonzáró Ausztrál Rali előtt, még Európában fogja ünnepelni újabb világbajnoki címét. A 33 éves autóversenyző joggal lehet elégedett, a szezon nagy részében egyáltalán nem volt biztos, hogy a Volkswagen után a Forddal is világbajnok lehet.

Walesben azonban nem csak Ogier örvendezhetett, hiszen hazai versenyén szerezte meg első győzelmét Ogier csapattársa, Elfyn Evans. Evans 2000 óta az első brit pilóta, akinek sikerült nyernie brit ralin. Akkor a legendás Richard Burnsnek sikerült ez a bravúr. A két m-sportos pilóta közös sikere így a brit csapat újabb konstruktőri címe. Utoljára 2007-ben lett az angliai központú csapat világbajnok, s 10 évnek kellett eltelnie, hogy ugyanezt a sikert ismét átélje.

„Nagyon hálás vagyok mindenkinek, aki kitartott mellettem az évek során. Sok ember állt mellettem és így ez a győzelem az övéké is.” – szögezte le a 28 éves versenygyőztes walesi, aki korábban brit bajnok is volt.

Ha a végső eredményen már nem is tudott változtatni, azért az elmúlt időszakban igencsak balszerencsés Neuville-nek most volt mivel vigasztalódnia: a ralin második helyezett lett, a Power Stage-en győzött és nem utolsósorban visszaszerezte második helyét az egyéni ponttáblán. A belga pilóta legutóbb autója törött felfüggesztésével esett ki és pontok nélkül távozott Spanyolországból. Bár sokáig úgy tűnt, idén kihívója lehet Ogier-nek, ez az álom szertefoszlott a Hyundai pilótája számára.

Az utolsó szakaszon, a Power Stage-en tehát Neuville nyert (öt pont), őt Kris Meeke (négy pont), Jari-Matti Latvala (3 pont), Sebastien Ogier (két pont) és Andreas Mikkelsen (egy pont) követte.

Andreas Mikkelsen mindent megtett azért, hogy csapattársát, Neuville-t támogassa a versenyen, s Jari-Matti Latvala előtt ért célba negyedikként. A finn egyébként nagyon küzdött Toyotája vezethetőségével, de így is rettentő kis időeredmény különbséggel gurult célba a norvég pilóta mögött.

Az M-Sport hazai versenyén brillírozott, hiszen harmadik pilótája, Ott Tanak hatodik lett a brit Kris Meeke előtt. Hayden Paddon, Esapekka Lappi és Dani Sordo zárja az első tizet.

A Rali Világbajokság idén is a távoli Ausztráliában ér véget (2017. november 16-19.). Mivel a világbajnoki címek sorsa eldőlt, levezetése lesz ez a 2017-es Rali Világbajnokságnak az időjárás szempontjából rendkívül kedvező kis kontinensen.