Bejelentkezés Regisztrálás

Belépés a Fiókodba

Felhasználói név *
Jelszó *
Adatok megjegyzése

Fiók létrehozása

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Név *
Felhasználói név *
Jelszó *
Jelszó újra *
Email *
Email újra *
Captcha *
Evansé az északi korona Fotó: Amber PR

Evansé az északi korona Kiemelt

A walesi Elfyn Evans életében először és első britként nyerni tudott a skandináv pilóták uralta Svéd Ralin. Ehhez elég volt annyi, hogy az átlagosnál melegebb tél miatt havas helyett murvás pályákon küzdjön meg a mezőny egymással. Ott Tanak is letette kézjegyét. Bár Monacóban összetörte autóját, mindössze második raliján a Hyundaijal a második helyen ért célba. A bronzérmes helyen pedig nem mást, mint a Toyota üdvöskéjét, Kalle Rovanperát találjuk.

Elmondható, hogy nem alakult unalmasan és megjósolhatóan a jócskán lerövidített útvonalon haladó Svéd Rali. Ott Tanak személye még nem is akkora meglepetés, mint Evans dominanciája második raliján a Toyotával és Kalle Rovanpera berobbanása. Utóbbi 19 évével minden idők legfiatalabb rali vb dobogós helyezettje. A Toyota szinte mindent vitt. Ez egyértelműen a finnországi csapat ralija volt. Evans győzelmével az egyéni ponttábla első helyén áll Thierry Neuville-el osztozva azon.

„Fantasztikus eredmény ez egy ilyen nagyszerű hétvégén! A csapat jól dolgozott, mindent megtett, amire szükségünk volt, nagy megtiszteltetés velük dolgozni.” – szögezte le Evans.

Kalle Rovanpera nagy dolgokra hivatott még a Rali Világbajnokságban. Ez a szakértők egyöntetű véleménye. A Toyota tinédzser pilótája olyan jól ment a hétvégén, hogy az utolsó gyorsaságin kielőzte a hatszoros világbajnok Sebastien Ogiert, aki így kénytelen volt beérni az összetett negyedik helyezéssel. Ráadásul a fiatal finn megnyerte az utolsó szakaszt, a Power Stage-et is, s ezzel öt pluszponttal gazdagodott. Itt a második helyen Neuville ért célba, majd Ogier, Tanak és Lappi következett.

Lappi nem csak a Power Stage-en lett ötödik, hanem összesítésben is. A Forddal versenyző finn sikeresen maga mögött tartotta a monacói győztes Thierry Neuville-t, aki így kénytelen volt beérni a hatodik hellyel. Craig Breen lett a hetedik a Hyundaijal a másik M-Sport pilóta, Teemu Suninen előtt. Az első tizet Takamoto Katsuta és a WRC3-as győztes Jari Huttunen zárja.

A következő világbajnoki ralira négy hetet kell várnunk, 2020. március 12-15. között kerül megrendezésre a nyáriasan meleg Mexikó Rali. Hagyomány, hogy az első két télies rali után egy nagy fordulattal megérkezik a mezőny a szezon első murvás és meleg éghajlatú ralijára. 2019-ben Sebastien Ogier vihette haza a mexikói győztes trófeát a Citroennel. A mostani győztes Elfyn Evans pedig Ott Tanak mögött lett harmadik. Lássuk lesz-e harmadik győztese a szezon harmadik ralijának!