Bejelentkezés Regisztrálás

Belépés a Fiókodba

Felhasználói név *
Jelszó *
Adatok megjegyzése

Fiók létrehozása

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Név *
Felhasználói név *
Jelszó *
Jelszó újra *
Email *
Email újra *
Captcha *
Két országban jégbe fagyva Fotó: Amber PR

Két országban jégbe fagyva Kiemelt

A Rali Világbajnokság második fordulója a szezon egyetlen igazi télies körülmények között zajló versenye. A szezonnyitó Monte-Carlo Ralin az észak-franciaországi változó télies körülményeknek köszönhetően a mezőny már belekóstolhatott a télies utak kihívásaiba. Ehhez képes a Svéd Rali még nagyobb megpróbáltatást hoz az extrém körülményekhez nem szokott pilótáknak. A skandináv rali egy klasszikus téli (havas-jeges) verseny szegecses gumikkal hófalak között.

A Svéd Rali, amely ezúttal is ellátogat Norvégiába, mindig is egy teljesen téli verseny volt nagyon gyors és látványos gyorsasági szakaszokon. Volt olyan év a közelmúltban, amikor komoly veszélybe került a rali a különösen enyhe télnek köszönhetően, de idén ez a veszély nem fenyeget. Hatalmas hómennyiség és cudar hideg várja a ralis csapatokat. A gumiválasztás Monacóhoz hasonlóan itt is kritikus fontosságú. A jeges utakon a szegecses gumik repítik a pilótákat, de amint aszfaltra érnek, a szegecsek miatt tapadást veszítenek az autók.

Ritka, hogy nem skandináv pilóta nyeri ezt a ralit, de azért időnként megesik. 2015-ben és 2016-ban is megesett, de nem volt másként 2018-ban sem, amikor is a Hyundai-jal versenyző Thierry Neuville vihette innen haza a győztes trófeát. A belga pilóta a rali elejétől fogva vezetett, s nem tört össze a nyomás alatt. Sikeresen behozta autóját az első helyre az északi pilóták által dominált versenyen. A második hely a Citroennel versenyző Craig Breené lett, míg bronzérmesként Andreas Mikkelsen okozott örömet a Hyundainak.

Azért nem kapta tavaly Neuville ezüst tálcán az első helyet. Először műszaki meghibásodás hátráltatta, majd kipörgött és nekicsapódott a pálya széli hófalnak, aztán meg az üldöző raj gondoskodott arról, hogy ne érezze komfortosan magát az első helyen. A 29 éves pilóta idegei azonban kötélből voltak és simán célba vitte autóját elsőként vasárnap. „Ez egy hihetetlen hétvége volt. Nem vártuk, hogy ilyen gyorsak leszünk itt idén, de a csapat és az autó lehetővé tette számunkra, hogy a győzelemért harcolhassunk. Tavaly megérdemeltük volna, s idén még inkább.” – nyilatkozta Neuville tavaly a Svéd Rali végén.

Ikonikus skandináv neveket idén is találunk az indulók között. Marcus Grönholm, Henning Solberg és egy Rovanpera, ha nem is Harri, hanem a fia Kalle, is megméretteti magát a számukra ismerős terepen. A 18 éves Kalle Rovanpera egyébként skodás színekben versenyez és a WRC 2 Pro kategóriagyőzelemre hajt.

A Hyundai nagy változtatásokat hajtott végre az idei évre, s eddig ez bejött. A kitűnő monacói szereplést követően az alzenaui csapat a konstruktőri lista élen áll, annak ellenére, hogy Monte-Carlóban az a Sebastien Ogier nyert zsinórban hatodszorra, aki idén a Citroent erősíti.

Thierry Neuville tavalyi győzelme Svédországban bizakodásra ad okot az új csapatfőnök, Andrea Adamo számára. „Izgalmasan és versenyképesen indult el számunkra a szezon a Monte-Carlo Ralin, s ezt a hullámot meglovagolva szeretnénk megérkezni Svédországba. Éhesek vagyunk első idei győzelmünkre! Svédország kedvezett számunkra a múltban, nem is beszélve a tavalyi győzelemről és a kettős dobogós helyezésről. Mindenünk megvan a győzelemhez, s bár nem becsüljük alul az ellenfeleinket, akik nagyon erősek, remélhetőleg az ambícióink jó teljesítményre sarkalnak minket.” – szögezte le a Michel Nandan helyét elfoglaló szakember.

A csapat tesztelt a verseny előtt Svédországban, de remélhetőleg nem baljós jel, hogy Sebastien Loeb megsérült a teszt során egy karambolban. Felkészülésre nagy szüksége volt az idén a Hyundait erősítő pilótának, mivel 2013 óta nem állt rajthoz Svédországban (akkor második helyezett lett!).

Mivel Sebastien Ogier nyert Monacóban, így ő fog elsőként rajtolni a hétvégén, ami hóban ugyanúgy sepregetést jelent, mint murván. A nagy hó, így számára hátrányt jelentene, mint ahogy tavaly is azt jelentett, amikor is a 10. helyre tudta célba vinni autóját. Ogier egyébként eddig háromszor húzta be a svéd győzelmet.

 

A rali

Idén is Svédország és Norvégia fagyott erdein halad majd át a mezőny. A rali központja 2019-re visszakerült a Torsby szervizparkba.

Csütörtök este a karlstadi ügetőre kilátogatók nagy csúszkálások szemtanúi lehetnek az esti látványos gyorsasági szakaszon. Ezt a szakaszt 48 óra múlva ismétlik (éppúgy, mint tavaly).

A pénteki hét gyorsasági szakaszból az első hatot Norvégiában rendezik meg. Ezt a napot tehát Svédországban nyitják és zárják a ralicsapatok.

Szombaton Svédországban a hagforsi klasszikus havas szakaszokon halad át a mezőny. Vasárnap pedig mindössze három gyorsaságit teljesítenek a ralisok. A ralit a Torsbynál rendezett Power Stage zárja.

Ikonikus szakasz a Colin’s Crest ugrató, amivel szerettek volna tisztelettel adózni a néhai Colin McRae előtt. Az ezen a gyorsaságin leghosszabb ugrást elérő pilóta a McRae-ről elnevezett díjat kapja meg. A rekordot 2016-ból Eyvind Brynildsen tartja 45 méterrel.

A 2019-es Svéd Rali három napon át tart, s a 19 gyorsasági szakasz 316,80 km-t tesz majd ki. A verseny teljes távja 1460,59 km.