Bejelentkezés Regisztrálás

Belépés a Fiókodba

Felhasználói név *
Jelszó *
Adatok megjegyzése

Fiók létrehozása

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Név *
Felhasználói név *
Jelszó *
Jelszó újra *
Email *
Email újra *
Captcha *
Utolsó aszfaltos megmérettetés Fotó: Amber PR

Utolsó aszfaltos megmérettetés Kiemelt

Idén is augusztusban kapott helyet a Német Rali a 2017-es versenynaptárban, így a nyári akciók ezzel a nagyon kedvelt aszfaltos futammal zárulnak. A szakértő pilóták alig várják, hogy megmutathassák, hogy ki is az úr betonon. Várhatóan nagyszerű élményt nyújt majd a rali mind a résztvevőknek, mind a várhatóan 200 ezres nézőtömegnek. Egy dolog változtathat csak ezen, s ez az időjárás, amely gyakran kiszámíthatatlan, s az időjósok szerint ez ezúttal sem lesz másként a Bostalsee környéki utakon.

A Német Rali végeredménye megjósolhatatlan, bár az aszfaltspecialisták előnye megkérdőjelezhetetlen. Két éve mégis váratlant húzott a Volkswagen, hiszen akkor a dobogó mindhárom fokára az ő pilótái álltak. Tavaly és tavalyelőtt is Sebastien Ogier kormányozta célba első helyen autóját, s mindkét nap nagyon domináns versenyzéssel ért célba elsőként. 2016-ban a második nap vette át a vezetést francia csapattársától, Andreas Mikkelsentől, s nagyon jó időket futva a nagyon nehéz Baumholder katonai terepen megvetette a lábát az élen, ahonnan már senki nem tudta letaszítani.

Idén viszont Ogier már nem gyári autóval versenyez, így bizonytalan a triplázása. Ráadásul a francia ebben az évben csak a vegyes útfelszínű Monte-Carlo Ralin és a murvás Portugál Ralin vihette haza a győztesnek járó trófeát. Arról nem is beszélve, hogy a Finn Ralin elvesztette az egyéni ponttáblán meglévő előnyét, hiszen Thierry Neuville beérte őt. Jelenleg megosztva állnak az első helyen 160-160 ponttal.

A hétvégi raliverseny a német központtal üzemelő Hyundai számára hazai futam lesz. A rali főhadiszállásától ugyanis mindössze kétórányira van a csapat központja Alzenauban. A 2014-es Német Rali mérföldkő volt a csapat életében. A Hyundai és belga pilótája, Thierry Neuville ugyanis megszerezte mindkettőjük számára az első rali vb-s győzelmet. A koreai gyártó abszolút sikert könyvelhetett el akkor, hiszen Dani Sordo révén kettős győzelmet szerzett.

Sordónak szép eredményei voltak eddig Németországban. Egyetlen világbajnoki raligyőzelmét is itt szerezte 2013-ban és hétszer is dobogóra állhatott. Előnyt jelent számára, hogy jól ismeri ezeket az egyedi gyorsaságikat, de mivel esőt jósolnak a hétvégére, lehet, hogy nem fog tudni akkorra tapadással hajtani, amekkorával sikeres lehetne. „Hullámhegyeink és völgyeink voltak a legutóbbi versenyeken, így remélhetőleg kiegyensúlyozott és versenyképes eredményeket érhetek el az elkövetkező futamokon. Jó passzban vagyok, készen állok egy újabb németországi dobogós helyre.” – szögezte le magabiztosan a Hyundai spanyol aszfaltmenője, aki harmadik helyezett volt a legutóbbi aszfaltos futamon, Korzikán.

A hétvégi futamon az aszfaltspecialisták lesznek előnyben, így Sordo mellett joggal várható a Korzika Ralit megnyerő Thierry Neuville jó szereplése is. Kris Meeke, a Mexikó Rali győztese is igazi aszfaltmenő, s Sebastien Ogier-ről sem feledkezhetünk meg, hiszen ő második lett Korzikán.

Ami pedig a ralit és a helyszínt illeti, ezúttal három különböző helyszínen kell átvágnia magát a mezőnynek. A Mosel-völgyi szűk és buckás szőlőskerti utakon gyakori a kanyarok levágása, ami miatt sok kosz kerülhet a betonra. Ez csökkentheti a tapadást, és trükkössé teheti a versenyautók számára az úton maradást. Az elmúlt években nagy borulások szemtanúi lehettünk, ahol a helyi szőlősgazdák nagy bánatára többször a szőlőtőkék között kötöttek ki a versenyautók.

A rali során a pilóták elérkeznek a Baumholder katonai táborba is, amely inkább a katonai tankok gyakorlatozására lett kitalálva, nem pedig raliautók száguldozására. Ezen a terepen az utak gyorsabbak és szélesebbek, de nagyon óvatosan kell haladniuk az autóknak, mivel betontömbök hevernek szerteszét, s ezeknek a kerekek és a felfüggesztések könnyen áldozatul eshetnek. Ezek a katonai utak mindig koszosak, porosak és szárazban-esőben egyaránt nagy kihívást jelentenek a versenyzők számára. Gyors utakkal is találkozik majd a mezőny vidéken.

A híres Arena Panzerplatte szakasz természetesen ezúttal is megrendezésre került szombaton. Itt idén is három sprint szakaszt teljesít a mezőny. A Panzerplatte 1 és 2 szakasz hosszabb egy kicsivel a tavalyinál, s a maga 41,97 km hosszúságával a szezon leghosszabb szakaszainak egyike. Ez egy nehéz rész még szárazon is, nemhogy egy esetleges esőzéskor. Olyankor egy rémálom.

Sebastien Loeb csatasorba állt

A Citroennek nem úgy alakult az éve, ahogyan azt remélte volna. Andreas Mikkelsentől gyors segítséget vártak, de az elmaradt. A francia csapat így nem tétlenkedett a Finn Rali óta eltelt időszakban. Még korábban visszahívta nagyágyúját, Sebastien Loeb-öt, aki időközben értékes tesztelést hajtott végre aszfalton. Murvás tesztelésen is gondolkodik a Citroen, bár Loeb elég elfoglalt. Fontos lenne ezen a talajon is fejlesztenie a csapatnak, hiszen a szezon hátralévő három ralija, a Katalán, a Wales és az Ausztrál Rali mind laza murván zajlik, s Loeb munkájával nagymértékben hozzájárulhatna ahhoz, hogy a franciák egy kiábrándító szezont követően pozitív mérleggel zárjanak.

A rali

A Német Rali útvonala ezúttal komolyabb változáson esett át. A rali rajtja új helyen, Saarbrückenben lesz, délre a szintén új Bostalsee szervizparktól. A csütörtöki rajtot követően mindjárt egy látványos városi pályán mutatkozik be a mezőny a kilátogató rajongóknak.

A szokásos helyszínek mellett vasárnap fog a mezőny ellátogatni új gyorsaságikra a francia és a luxembourgi határ közelébe, közel Bostalseehez.

A 2017-es Német Rali három igen intenzív napon át tart, s a 21 gyorsasági szakasz 309,17 km-t tesz majd ki. Az össztáv: 1165,25 km.