Bejelentkezés Regisztrálás

Belépés a Fiókodba

Felhasználói név *
Jelszó *
Adatok megjegyzése

Fiók létrehozása

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Név *
Felhasználói név *
Jelszó *
Jelszó újra *
Email *
Email újra *
Captcha *

A nagyvilág előtt mutatkozik be a hosszú évekig elfeledett Nagyvásártelep Kiemelt

Újra élettel telik meg a Nagyvásártelep hosszú éveken át üresen kongó épülete és kietlen környéke. Európa egykori legnagyobb egybefüggő, oszlop nélküli csarnoka és azt körülvevő hatalmas terület, a ’30-as, ’40-es évek budapesti „éléskamrája” most a World Urban Games rendezvényén az egész világ előtt bemutatkozhat. Immáron új funkcióval, az utcai sportok indusztriális hangulatú versenyhelyszíneként várja a világ legjobb urbán sportolóit és a szurkolni vágyó közönséget szeptember 13. és 15. között.

A Nagyvásártelep épületeinek tervezője Münnich Aladár, korának egyik sztárépítésze, akinek több szállodához, lakóházhoz, illetve ipartelephez készített tervet köszönhetünk. Az 1930-32-ben épült monumentális, oszlop nélküli csarnok 234 méter hosszú, 42 méter széles, összesen mintegy 11 ezer négyzetméter alapterületű. A Központi Vásárcsarnokot tehermentesítő, 210 vagon rakodására alkalmas komplexumot két kikötő és 20 vágány szolgálta ki. Az építészetileg szintén izgalmas irodaépületben – amely egy híddal kapcsolódott a főépülethez – üzemelték be az első magyarországi páternosztert.

A második világháborút követően a telepet államosították. A Rákosi-korszakban Ferencváros elvesztette külvárosi szerepét, Budapesthez kapcsolták a környező településeket. Az árufuvarozás közúti jellege felerősödött, a szocializmus alatt pedig a kereskedelem szigorú szabályozás alá került, ez így együttesen szép lassan a Nagyvásártelep hanyatlásához vezetett, tulajdonjoga cégről-cégre járt. A Nagybani Piac 1991-es átadása aztán teljesen kiváltotta a hely funkcióját.

A hosszú éveken át kihasználatlanul álló Nagyvásártelep az egyik főszereplője lett Magyarország pályázati anyagának, amelyet az első World Urban Games (WUG) lebonyolítási lehetőségéért adott be a GAISF-nak (Nemzetközi Sportszövetségek Szövetsége). A rendezés jogáért 50 város jelentkezett, Budapest Barcelonát, Los Angelest és Tokiót is megelőzve bizonyult a legalkalmasabbnak, hogy egy új, elsősorban fiatalokhoz szóló világeseménynek a házigazdája legyen. A versenyzők szeptember második hétvégéjén hatféle sportágban bizonyíthatnak: 3x3 kosárlabdában, BMX freestyle-ban, breaktáncban, parkourben, inline és repülő korong freestyle-ban. Emellett bemutatósportként a laser run és az evezős ergométer is helyet kapott az urbánus sportok világjátékának programjában.

A Nagyvásártelepen 2019 nyarán kezdődött a tereprendezés, majd szeptember elején indult a 60 000 négyzetméter alapterületű rendezvényhelyszín építése. Sor került ez idő alatt a lőszermentesítésre, az építési törmelékek és rengeteg szemét elszállítására, tereprendezésre, valamint a versenypályák, lelátók és színpadok felépítésére. Az építés napjain több mint 500 fő dolgozott, a rendezvénynapokon pedig több mint 1000 fő segíti majd az esemény sikerét. A versenyek nagyrészét a szabad ég alatt bonyolítják le a szervezők, de rossz idő esetén is programok várják a látogatókat a Nagyvásártelep épületében.

A World Urban Games ideje alatt a szervezők számításai szerint a 46 országból érkező versenyzők közel 6 tonna ételt fogyasztanak el a két tréning- és három versenynapon. A résztvevők aktív életmódjához igazodva alapvetően energiadús fogások lesznek az étlapon. A világ legjobb utcai sportolói naponta ötfogásos, magyar specialitásokat (pl. hortobágyi húsos palacsinta, somlói galuska) is kínáló menüsorból választhatnak, amelyet újrahasznosított szalvétával szolgálnak fel, és az italokat is újrahasznosított papírból készült pohárból lehet elfogyasztani. Emellett természetesen vegetáriánus, glutén- és laktózmentes választékkal is készül a WUG csapata.