Bejelentkezés Regisztrálás

Belépés a Fiókodba

Felhasználói név *
Jelszó *
Adatok megjegyzése

Fiók létrehozása

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Név *
Felhasználói név *
Jelszó *
Jelszó újra *
Email *
Email újra *
Captcha *
A Sportfőváros programjai meghozták a budapestiek kedvét a mozgáshoz Fotó: Facebook / Budapest 2019 Európa Sportfővárosa

A Sportfőváros programjai meghozták a budapestiek kedvét a mozgáshoz Kiemelt

2019-ben a főváros megtelt sportoló emberekkel. A Budapest 2019 Európa Sportfővárosa évad, amely január elsején vette kezdetét és a december 8-ai Városligeti Műjégpályán rendezett eseménnyel zárult le, több mint 200.000 résztvevőt mozgatott meg az egész esztendő során. A programsorozat során 12 kiemelt rendezvényt, illetve további 530 kisebb-nagyobb, döntően ingyenesen látogatható sportos kitelepülést szerveztek meg. A Budapest Főváros Önkormányzata vezetésével, a Budapesti Sportszövetségek Uniója szervezésében és a Testnevelési Egyetem szakmai támogatásával megvalósult eseményeken, korosztálytól függetlenül minden fővárosi közelebbről megismerhette a legkülönfélébb mozgásformákat kezdve a futástól, úszástól a korcsolyázáson át a spinningig, vagy a jógáig.

A téli sportok népszerűek Budapesten, amit a Sportfőváros nyitó- és záróeseménye is csak megerősített. Január elsején, illetve december 8-án is a Városligeti Műjégpályára várták az évad szervezői a fővárosi lakosságot, hogy a korcsolyázás mellett olyan más, hideg időben űzhető mozgásformákat is kipróbáljanak, mint a jégkorong, a curling, vagy a jéglabdázás. Mindkét teltházas eseményen több mint háromezren vettek részt a programokon.

Az évad során kiemelt figyelmet kapott a szabadtéren végezhető testedzési lehetőségek bemutatása is, miután több mint száz különböző felszereltségű kültéri fitneszpark található Budapesten, amelyek bárki számára szabadon látogathatóak a hét minden napján. Ezek közül 25 helyre előbb április és június közt, majd szeptemberben és október elején szerveztek Sportfőváros keretek között edzés-és életmód tanácsadással kísért bemutatókat, próbaedzéseket, amelyek elsősorban a fiatalabbakat, a 16 és 35 éves korosztály tagjait vonzotta ki a szabadba. A létszám hétről-hétre nőtt, aminek köszönhetően összesen nyolcszázan sportoltak együtt a szabadtéri fitnesz-és erősítő gépeken.

A Sportfőváros programsorozat leglátogatottabb rendezvénye a május végi Családi – és Sportnap volt, amikor a Margitszigeten több mint ötvenféle mozgásformát lehetett közelebbről megismerni. Csaknem harminc ezren mentek ki az eseményre és próbáltak ki egy, vagy több sportot a focizástól kezdve a falmászáson, víváson át a küzdősportokig. Hasonlóan vonzónak bizonyult az új magyar rekord felállításával záruló spinning nap is a Várkert Bazár előtt. Közel négyezren vettek részt a szintén májusban megrendezett eseményen, amelynek teljes időtartama alatt összesen ezren pattanhattak a nyeregbe és tekertek a színpadról őket segítő spinning mesteroktatók, illetve presenterek – köztük Gergye Laura, a spanyol Albert Arranz, Gyulai Barbara, a lengyel Jarek Witek, illetve Hajdu Gergely – iránymutatásai alapján.

Ugyancsak sokak érdeklődését felkeltette az augusztus eleji Jógázz a Citadellán alkonyattól pirkadatig elnevezésű rendezvény is, aminek keretében több mint ezer ember gyakorolta ennek az indiai testedzési módszernek a legkülönfélébb irányzatait a főváros legszebb helyszínén. A családbarát eseményen, amit India jóga nagykövete, Ankita Sood is megtisztelt jelenlétével, bemutatkoztak a különböző jógaiskolák, jógairányzatok, valamint szakmai előadások, beszélgetések, gyermekjóga, illetve koncert is várta az érdeklődőket.

A szenior korosztály is kitett magáért, és megmutatták, hogy akár hatvan felett is lehet aktívan, sportosan élni a mindennapokat. Márciusban kifejezetten a nyugdíjasokat megcélzó Szenior Életmódváltó napon mintegy nyolcszázan kapcsolódtak be a három helyszínen, több mint húsz programot kínáló, teljes testet átmozgató sportfoglalkozásokba. Ezeken számtalan sporttal ismerkedhettek meg az idősebb korosztály tagjai kezdve a vízi tornától, asztalitenisztől a zumbán át a gerinctornáig, vagy a jógáig, valamint a rendezvényre kilátogatók a biztonságos esések technikáját is elsajátíthatták. Az októberi Nordic Walking napon is elsősorban az idősebbek húztak túracipőt és barangolták be a kijelölt dimbes-dombos útvonalakat. A több mint ezer főt megmozgató rendezvényen ennek a sportnak számos fajtájával ismerkedhettek meg a résztvevők a gerinc tornás változattól kezdve az extrém, illetve fitnesz nordic walking irányzatig, valamint bővebb betekintést kaphattak a modern természetjáró technológiák használatába, illetve alapos erdőismereti oktatásban is részesülhettek.

A felsoroltakon kívül a Budapest 2019 Európa Sportfővárosa programsorozat részeként szerveztek meg idén további tíz futórendezvényt, öt - több mint tíz sportot felvonultató - családi sporteseményt, négy, kifejezetten a vizes sportokra fókuszáló uszodai programot, valamint a Budapest Urban Games is az évad kiemelt megmozdulása lett. Az ez évi ingyenes utcalimpián hat sportágban, köztük a versenybe újonnan bekerült falmászáson is rengetegen mérettették meg magukat.