Bejelentkezés Regisztrálás

Belépés a Fiókodba

Felhasználói név *
Jelszó *
Adatok megjegyzése

Fiók létrehozása

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Név *
Felhasználói név *
Jelszó *
Jelszó újra *
Email *
Email újra *
Captcha *
A tabella élére repült Martin Šonka Ausztriában Fotó: Red Bull Content Pool

A tabella élére repült Martin Šonka Ausztriában Kiemelt

Negyvenezer néző gyűlt össze a Red Bull Air Race első bécsújhelyi futamán, közöttük jól hallható volt a cseh szurkoló csapat drukkolása. Nemzeti hősük, Martin Šonka zsinórban harmadjára állhatott a dobogó élére, megszerezve így az első helyet a 2018-as bajnokság tabelláján. A cseh pilóta mögött mindössze 0.036 másodperccel maradt le a japán címvédő Joshide Muroja, míg a szülinapos ausztrál Matt Hall a harmadiknak járó trófeát vehette át vasárnap.

Győzelemre szomjas 14 Master Class pilóta kiélezett küzdelmével indult hétvégén a Red Bull Air Race versenye Bécsújhelyen. Az amerikai Michael Goulian a világbajnokság tabellája élén érkezett az osztrák városba, két másodperces büntetése azonban szabad utat jelentett a második helyen tartózkodó cseh Martin Šonka és az ausztrál Matt Hall számára. Az elszánt páros minden lehetőséget megragadott a nyolcas és a döntő négyes körökben is. Utóbbiban a japán Murojának 59.324-es idővel sikerült zárnia futamát, ám úgy tűnt, Šonkát két korábbi győzelmeBudapest és Kazany - kellően feltüzelte ahhoz, hogy itt is az aranyért repüljön. A pilóta lélegzetelállító 59.288-as idejével a legjobb kört teljesítette. Šonkát követően a fiatal francia, Mika Brageot 0.8 másodperccel lassabb volt, így az utolsóként repülő Matt Hall 59.371-es ideje elegendő volt a pódiumhoz.

„Leírhatatlan érzés sorban harmadjára is nyerni” – mondta Šonka, akinek a szezon két kizárással, nehézkesen indult. „Korai még arról beszélni, hogy ez mit is jelent, de mivel sikerült felülkerekednünk több kihíváson is, már most hihetetlen számunkra ez a szezon. De még nincs vége, 30 megszerezhető pont még hátra van, úgyhogy sok munka – két fontos futam – áll még előttünk, a világbajnokság végéig. Szeretnénk ugyanilyen eredményekkel folytatni a legvégéig.”

Mindössze két amerikai helyszínnel a vége előtt Šonka 64 ponttal vezeti az összesített ranglistát, akit Hall 58 és Goulian 55 ponttal követ, miközben Muroja és Brageot is keményen küzd a dobógos helyezésért 34-34 ponttal. A következő állomás az Indianapolis Motor Speedway lesz, ahol Šonka a tavalyi világbajnokság döntőjén alul maradt Murojával szemben. De képes lesz az idei sorozatban bárki megtörni a cseh pilóta nyerő szériáját?

„Martin egyértelműen legyőzhető” - jelentette ki Hall, aki 2018-ban már két győzelmet tudhat magáénak. „Nagyon tisztán repül és a gépe is nagyon gyors, de a nap leggyorsabb idejét 58.394-gyel, mi repültük a legjobb nyolc fordulójában, és bár ugyan azokon az íveken repültem, a motor nagyon felmelegedett, így csökkent az ereje is. Boldogok vagyunk, mindent sikerült megtennünk ahhoz, hogy versenyt nyerjünk. Ezzel megyünk tovább.”