Bejelentkezés Regisztrálás

Belépés a Fiókodba

Felhasználói név *
Jelszó *
Adatok megjegyzése

Fiók létrehozása

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Név *
Felhasználói név *
Jelszó *
Jelszó újra *
Email *
Email újra *
Captcha *
"Az olimpián ez volt a kulcs" Fotó: Facebook (Szász Emese - párbajtőr)

"Az olimpián ez volt a kulcs"

Megfejtette sikerének titkát a Rióban olimpiai bajnokká avanzsált Szász Emese: szerinte a kulcs a tudatos vívásban volt.

"Semmi nem változott az elmúlt kilenc évben, az eredménylajstrom szerencsére picit javult, akárcsak a tudatos vívás. Az olimpián ez volt a kulcs" - nyilatkozta Szász csütörtökön az M4 Sporton. Hozzátette: készült rá, hogy ne görcsöljön az ötkarikás játékokon, élvezze a vívást és végre kijöjjön, ami benne van.

"Sokan féltettek, hogy a budapesti világbajnokság emléke kísért, amikor egy tussal kikaptam az észt Julija Beljajevától, most is kicsit álmoskásan kezdtem, de aztán felélénkültem. A külső instrukciók - hogy sokkal jobban álljak bele mindenbe és vívjak keményen - mellett a belső megérzéseim is segítettek" - mesélte.

Szász úgy fogalmazott: nagyon készült erre a sikerre, 1990 óta minden edzésen részt vett, és nem tartja valószínűnek, hogy az itthoni csodálatos fogadtatás megváltoztatná. "A hazaérkezésünk után nagy volt a felhajtás, amikor a Syma Csarnokban fogadtak minket. Én is használom a közösségi oldalakat, de kordában tudom ezt tartani."

Edzőjéről úgy nyilatkozott: Kulcsár Győző már jobban igazodik hozzá, meghallgatja az igényeit fizikailag és a vívásmennyiséget illetően is. "Most már elhiszi, ha azt mondom, fáradt vagyok. Nagyon megbízunk egymásban. Az első mondata a döntő után ez volt hozzám: olimpiai bajnok vagy! Majd a harmadik: de azért nem tegezhetsz!"

A négyszeres olimpiai bajnok Kulcsár elmondta, hogy Magyarországon eddig nem voltak megfelelő kvalitású edzőpartnerek tanítványa számára, ezért minden lehetőséget kihasználtak a külföldi edzőtáborozásra. "Mindenhol szívesen fogadtak, mert szeretik Emesét. Ezekből a tapasztalatokból próbáltunk valamit átvenni."

A mester elárulta, hogy a Beljajeva elleni első asszó elején felderengett benne a "London-Peking szindróma", vagyis attól tartott, hogy Szász Emese az olimpia sajátos hangulata miatt nem képes kizárólag a versenyre összpontosítani, "de 1-4-nél a videózsűrizés alatt megnyugodtunk, és itt átkattant valami a fejében, aztán az összes asszója gond nélküli volt, pedig kétszeres olimpiai bajnokot is hazaküldött, nem volt könnyű ágon".

A világbajnok Rosella Fiamingóval szembeni fináléról elmondta: az olasz versenyző némileg csoszogva vív, ezért kellett a korábbinál erőszakosabbnak lenni és támadásokat indítani ellene.

Utoljára frissítve: csütörtök, 25 augusztus 2016 20:08