Bejelentkezés Regisztrálás

Belépés a Fiókodba

Felhasználói név *
Jelszó *
Adatok megjegyzése

Fiók létrehozása

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Név *
Felhasználói név *
Jelszó *
Jelszó újra *
Email *
Email újra *
Captcha *
Így reagált a Magyar Antidopping Csoport vezetője a Hosszú Katinkát ért vádakra MTI Fotó: Kovács Tamás

Így reagált a Magyar Antidopping Csoport vezetője a Hosszú Katinkát ért vádakra Kiemelt

A 400 méter vegyesen első olimpiai aranyát szerző Hosszú Katinkát védelmébe vette a Magyar Antidopping Csoport (MACS) vezetője, Tiszeker Ágnes aki közölte, hogy a magyar klasszist az elmúlt 13 hónapban összesen 39-szer tesztelték a doppingellenőrök.

Ezt a szakember a jövő évi, budapesti vizes világbajnokság sajtószolgálatának mondta, miután több amerikai sajtóorgánum is burkoltan kétségbe vonta, hogy Hosszú tisztán, tiltott szerek használata nélkül szerzett világcsúccsal aranyat Rióban.

"Enyhén szólva is elképesztő és elszomorító az a tendencia, amely a világ sportját mostanában áthatja, egyrészt a sokasodó doppingesetekkel, a kizárásokkal és a felfüggesztésekkel, másrészt pedig a megalapozatlan vádaskodásokkal" - idézte a 2017-es vb médiaszolgálata által kiadott hétfői közlemény Tiszekert.

A MACS vezetője hozzátette: a 39 tesztből 29 vizeletvizsgálat volt, kilenc pedig vérvétellel együtt járó tesztelés. Hosszúnak egy alkalommal helyszíni kábítószer-ellenőrzésen is részt kellett vennie.

Tiszeker megjegyezte, ezen kívül a nemzetközi szövetség (FINA) és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) is többször ellenőriztette Hosszút.

A Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) hétfői közleménye szerint Gyárfás Tamás, a MÚSZ elnöke hivatalos levélben utasította vissza a Hosszú Katinkával szembeni vádaskodásokat több amerikai médiumnál.

"Hosszú Katinka 400 vegyesen elért fantasztikus világcsúcsa után sajnálatos módon sejtetések, sőt, mondhatni, vádaskodások jelentek meg a teljesítményét illetően, amelyeket a leghatározottabban vissza kell utasítanunk" - írta Gyárfás Tamás. "Teljes mértékben egyetértünk azzal - és magunk is azért küzdünk -, hogy a doppingot kiirtsuk a sportból, ugyanakkor szégyenletes és elítélendő mindennemű megalapozatlan vádaskodás. Ez árt az úszósportnak, az olimpia eszméjének, és legfőképpen árt annak a sportolónak, aki élete álmát beteljesítve, minden eddigit felülmúló produkciójával elkápráztatja a világot."

A MÚSZ-elnök is kiemelte, hogy Hosszú Katinkát az elmúlt időszakban 39 alkalommal ellenőrizték, s valamennyi teszt negatív eredménnyel zárult.

"Helytállása tiszteletre méltó, kérjük, hogy az őt megillető hangnemben értékeljék, kommentálják a teljesítményét" - zárta levelét.

Utoljára frissítve: hétfő, 08 augusztus 2016 17:17