Bejelentkezés Regisztrálás

Belépés a Fiókodba

Felhasználói név *
Jelszó *
Adatok megjegyzése

Fiók létrehozása

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Név *
Felhasználói név *
Jelszó *
Jelszó újra *
Email *
Email újra *
Captcha *

Jött, látott, győzött s kvótát szerzett Bácsi Péter

Olimpiai kvótát szerzett Bácsi Péter a kötöttfogásúak 75 kilogrammos súlycsoportjában az ulánbátori birkózó kvalifikációs viadalon.

A FTC világ- és Európa-bajnoka ellenállhatatlanul birkózott a pénteki versenynap előcsatározásai során, s tulajdonképpen könnyedén menetelt végig az ágán, mely előzetesen sokkal nagyobb küzdelmet ígért. Bácsihoz ugyanis nem volt kegyes a sors a csütörtöki - rendhagyó - sorsoláson, mivel a selejtezőben rögtön az örmények olimpiai második, vb- és Eb-aranyérmesével, Arszen Dzsulfalakjannal kellett kezdenie.

A két sportoló legutóbb a tavalyi Las Vegas-i vb vigaszágán találkozott egymással, s Bácsi akkor 4-0-ás vezetésről veszített, ezúttal viszont nem követte el ugyanazt a hibát. A meccs már az első három percben eldőlt, a magyar birkózó ugyanis egy visszafogással, intéssel és két szép emeléssel 7-0-ás előnybe került, melyet a mérkőzés végéig megtartott.

A következő körben a horvát vb-ezüst- és -bronzérmes Neven Zugaj volt Bácsi ellenfele, akit szintén simán, 4-1-re vert, majd a negyeddöntőben a vb-ötödik kirgíz Szamat Sirdakovnak "dobóiskolát tartott", s öt perc alatt 12-1-es technikai tussal győzött.

Az elődöntőben a román Ilie Cojocarival kellett megküzdenie a kvótáért, s ez a meccs is a korábbiaknak megfelelően zajlott. Bácsi már az első menetben eldöntött minden kérdést, előbb kiléptette ellenfelét, akit aztán később menekülésért megintettek, majd lentről Bácsi kiemelte, s két és fél perc után már 6-0-ra vezetett. Az eredmény később már nem változott, a kétszeres Európa-bajnok magyar könnyedén őrizte meg előnyét, ami olimpiai kvalifikációt ért.

A nap másik két magyarja közül az olimpiai és világbajnoki bronzérmes Módos Péter (59 kg) két szép győzelem után a negyeddöntőben technikai tussal kikapott az Ázsia-bajnok üzbég Elmurat Tasmuradovtól, míg a nehézsúlyú Lám Bálintot (130 kg) a 16 között 2-0-ra verte az iráni Amir Mohammadali Ghasemimonjazi. A magyarok legyőzői egyaránt az elődöntőben érdekeltek, s ha fináléba kerülnek, Módos és Lám is a vigaszágon folytathatja a szereplést, s megmarad az esélye, hogy kvótát szerezzen, ugyanis Ulánbátorban minden súlycsoportban három-három riói helyet osztanak.

Bácsi Péter az ötödik magyar ötkarikás kvótát szerezte meg a sportágban: a tavalyi Las Vegas-i világbajnokságon Lőrincz Viktor (kötöttfogás 85 kg), míg a szerbiai Nagybecskereken rendezett múlt heti európai kvalifikációs versenyen Lőrincz Tamás (kötöttfogás 66 kg), Varga Ádám (kötöttfogás 98 kg) és Veréb István (szabadfogás 86 kg) harcolta ki az olimpiai részvétel jogát.

Birkózásban a versenyzők az országnak szerzik a kvótát.