Bejelentkezés Regisztrálás

Belépés a Fiókodba

Felhasználói név *
Jelszó *
Adatok megjegyzése

Fiók létrehozása

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Név *
Felhasználói név *
Jelszó *
Jelszó újra *
Email *
Email újra *
Captcha *
Olimpiai lázban égtünk Fotó: MTI

Olimpiai lázban égtünk

Az időeltolódás ellenére Magyarországon is óriási érdeklődés övezte az olimpiát. Az M4 Sport az ötkarikás játékok ideje alatt 13-szor volt piacvezető, valamint az egy nézőre jutó napi átlagos tévénézési idő az esemény ideje alatt 114 percre növekedett a csatornán.

Az MTVA sajtóosztályának keddi közleménye szerint 11 sportesemény nézettsége haladta meg a 600 ezer főt, és további 31 nézettsége volt 500-600 ezer között.

A legnézettebbek a magyar éremesélyesek versenyszámai voltak. Az úszás és a kajak-kenu előfutamai magyar idő szerint kora délután zajlottak, a döntők egy része azonban éjszaka és a hajnali órákban kezdődött, ezért az előfutamok sokszor nézettebbek voltak a fináléknál.

Az olimpia eseményeit az M4 Sport és az M5 is közvetítette, a közvetítések és az ismétlések 707 órányi műsoridőt tettek ki a két csatornán - az M4 Sporton már augusztus 3-5-én sugároztak labdarúgó csoportmérkőzéseket.

A legnézettebb a férfi 4x100 méteres gyorsúszás előfutama volt 684 ezer fővel. A női kajaknégyesek 500 méteres döntője 674 ezer, a női 4x200 méteres gyorsúszás előfutama 646 ezer, a női párbajtőr egyéni elődöntő 644 ezer, a női 200 méter hát elődöntő pedig 643 ezer fővel jutott 600 ezer néző fölé. Ez volt az öt legnézettebb sportesemény az M4 Sporton.

Az új M5 csatornán az olimpiai események közül kiemelkedett a férfi 100 méteres pillangóúszás előfutama 248 ezer fővel, és további 16 eseménynek volt 100-200 ezer fő közötti a nézettsége.

A megnyitót, mely az időeltolódás miatt augusztus 6-ára csúszott, éjjel egy órától 99 ezren nézték élőben, majd másnap reggel 9 órától az ismétlést 258 ezren követték az M4 Sporton és egy órával később 43 ezren az M5-ön.

A közlemény emlékeztet, hogy az olimpián a döntők egy része is az éjszakai órákra került, így ezek nézettsége nem hasonlítható az előző, londoni játékokhoz, amikor a nagy érdeklődésre számot tartó események, finálék nagyrészt főműsoridőre estek.

Az olimpia alatt jelentősen növekedtek az M4 Sport nézettségi eredményei. A csatornán az egy nézőre jutó napi átlagos tévénézési idő (ATS) az olimpia 16 napja alatt 114 perc lett, ez 171 százalékos növekedést jelent. A nagy érdeklődésnek és a magas nézőszámoknak köszönhetően az olimpia alatt az M4 Sport közönségaránya 11,9 százalékra nőtt teljes napra vonatkozóan, főműsoridőben pedig 10,3 százalékos részesedést ért el az adó.

Az M5 a teljes napot és a főműsoridőt tekintve is 1,9 százalékos közönségrészesedést ért el.

Főműsoridőben az RTL Klub tudta csak az M4-et megelőzni, a többi sávban az M4 Sport volt az első.

Az olimpia alatt a kereskedelmi szempontból kiemelt 18-49 éves korcsoportban is jelentősen átrendeződtek az erőviszonyok, mivel a kereskedelmi adók közönségének jelentős része az M4 Sport adóra vándorolt - áll a közleményben. Az M4 Sport közönségaránya a 18-49 évesek körében a korábbi érték többszörösére, 12,8 százalékra nőtt. A fiatal felnőtt férfiak körében még ennél is jelentősebb volt a csatorna előnye, teljes napra 14,4 százalékos részesedést ért el az adó.

A közmédia augusztus 22. és szeptember 7. között a teljes olimpiát megismétli az M5-ön, immár időeltolódás nélkül.