Bejelentkezés Regisztrálás

Belépés a Fiókodba

Felhasználói név *
Jelszó *
Adatok megjegyzése

Fiók létrehozása

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Név *
Felhasználói név *
Jelszó *
Jelszó újra *
Email *
Email újra *
Captcha *
Képünk illusztráció. Képünk illusztráció.

Gyakran elkövetett hibák az edzőteremben - első rész Kiemelt

Januárban nem csak a munkába, hanem a testedzésbe is belevetjük magunkat. Ez nem véletlen, hiszen az ünnepek alatt a legtöbben rengeteg pluszkilót szedtünk magunkra, amit le kell dolgoznunk, viszont - mint mindent - érdemes ezt is ésszel csinálni. A Business Insider összeszedett olyan edzési szokásokat, amelyekre a legtöbb ember azt hiszi, hogy hasznosak, pedig...

Rögtön bele a közepébe

Sokan kihagyják a bemelegítést, ami hatalmas hiba, hiszen így növelik a sérülés veszélyét. Érdekes adat derült ki az egyik felmérésből, hiszen a válaszadók 90%-a semmilyen bemelegítést nem végez edzés előtt, míg csak 10% mozgatja meg magát. Érdemes plank, vagy ahogy magyarul szokták nevezni, statikus stabilitás gyakorlattal bemelegíteni.

A nyújtás, mint bemelegítés

Tanulmányok is bebizonyították, hogy az edzés előtti nyújtás akadályoz a kívánt teljesítmény elérésében. A nyújtást az edzés végére, levezetésnek kell inkább meghagyni. (Ilyen az, ha mondjuk 30-60 másodpercen át ráhajolsz a lábadra és közben megérinted a talpadat.) Ha mindenképpen maradnál a nyújtásnál, akkor érdemes a dinamikus változatait előnyben részesíteni edzés előtt: a karkörzés, vagy a térded emelgetése kiváló választás lehet, azonban arra is figyelni kell, hogy a bemelegítésedben ne legyen túl sok ugrálás.

Csak a kardió

Igaz, jót tesz a szív egészségének, azonban nem érdemes csak erre fókuszálni, mivel a testedet nem formálja, vagy alakítja át. A súlyzós vagy saját súlyos edzések azok, amik segítenek a kívánt alak elérésében, plusz a csontjaidat és az ízületeidet is erősíti.

"Enni kell!"

Tudjuk, hogy a megfelelő táplálkozás elengedhetetlen a kívánt alak és forma elérése érdekében, azonban nem szabad, hogy magadra erőltesd azt, amihez nincs kedved. Habár sok szakember tanácsolja azt, hogy edzés előtt érdemes valamit enni, azonban ha ez neked nem esik jól, akkor ne tedd. Alakítsd ki a saját szokásaidat, tégy úgy, ahogy a te közérzetednek a legjobb!

Benn ragadni a mókuskerékben

Nem szabad hónapokig pontosan ugyanazt az edzésrutint követni. Pár hetente érdemes változtatni, ugyanis - mint mindenben - ebben is szükség van a változatosságra. Ha viszont úgy érzed, hogy a mostani edzésterved bevált és jól működik, akkor egyszerűbben is meg lehet oldani: növeld az ismétlések számát, vagy adj még plusz súlyokat a megszokotthoz. Ha nem így teszel, akkor a tested előbb-utóbb alkalmazkodni fog a megszokott rutinhoz és fejlődést már nem nagyon fogsz tapasztalni.

Előbb a kardió, utána a súlyzó

Igen, ez elég gyakori, azonban pont fordítva kellene lennie. Persze, ha olyan hosszútávú versenyekre készülsz, mint a triatlon vagy a maraton, akkor mindenképpen ez a sorrend a megfelelő, egyéb esetben azonban ezen változtatni kell - különösen akkor, ha izmot szeretnél építeni. Sokan például elkövetik ezt a hibát, így például 45 percet kardióznak és mindössze 15 percig végeznek súlyzós edzéseket.

Szeleczky Afrodite

"Egy adott napon, adott körülmények között azt gondolod, korlátaid vannak. Majd eléred a határt, és azt mondod: "oké, ez a határ". Majd hirtelen egy kicsit tovább lépsz. A gondolataid hatalmával, az eltökéltségeddel, az ösztönöddel és a tapasztalatoddal nagyon magasan tudsz repülni." - Ayrton Senna