Bejelentkezés Regisztrálás

Belépés a Fiókodba

Felhasználói név *
Jelszó *
Adatok megjegyzése

Fiók létrehozása

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Név *
Felhasználói név *
Jelszó *
Jelszó újra *
Email *
Email újra *
Captcha *
Képünk illusztráció. Képünk illusztráció.

Gyakran elkövetett hibák az edzőteremben - második rész Kiemelt

Januárban nem csak a munkába, hanem a testedzésbe is belevetjük magunkat. Ez nem véletlen, hiszen az ünnepek alatt a legtöbben rengeteg pluszkilót szedtünk magunkra, amit le kell dolgoznunk, viszont - mint mindent - érdemes ezt is ésszel csinálni. Cikkünk első részét ide kattintva olvashatod el.

A súlyra vagy a gyorsaságra figyelsz

Sokan beleesnek abba a hibába, hogy minél több súllyal és minél több ismétléssel próbálnak meg elvégezni egy gyakorlatot, arra viszont nem figyelnek, hogy az adott mozdulatsort helyesen végzik-e. Pedig ez nagy hiba, hiszen ha rosszul végzed el az adott mozdulatsort az nem csak, hogy veszélyes, hanem korlátozhatod az izmaid működését is. Ha pedig egy izom túlterhelt, akkor a többi, körülötte lévő izom el lesz "hanyagolva", így látható eredményre sem számíthatsz.

Csak a problémás részekre fókuszálni

Ha van a testeden egy olyan rész, amellyel nem vagy megelégedve akkor nem az a megoldás, hogy csak az adott pontra összpontosítasz és arra végzel edzéseket. Ha például szeretnéd, hogy a hasad laposabb legyen akkor a csípődre, a derekadra, a fenekedre és persze a hasadra kell edzened, mert csak így lesz látható eredmény.

Hosszú szünetek edzés közben

Persze jól esik egy kis pihenés egy-egy megterhelőbb menet között, azonban ha túl sokat pihensz, akkor visszafelé sülhet el, ugyanis lerövidülhet a pulzusszámod. Az ideális pihenési idő nagyjából 30 másodperc és egy perc között mozog.

Túlhajtás minden edzés alkalmával

Míg vannak olyanok, akik túl sokat pihennek edzés közben, addig vannak olyanok is, akik kimerülésig "nyomják" minden alkalommal. Persze, a sportnak az a lényege, hogy túllépjük a határainkat, azonban nem szabad minden edzés alkalmával túlhajtani magunkat, ugyanis ez sérüléshez vagy teljes kimerüléshez vezethet.

Rengeteg folyadékbevitel egyszerre

Persze, a szervezetnek szüksége van a megfelelő hidratálásra, azonban egy teljes üveg vizet elfogyasztani edzés előtt nem éppen a legokosabb dolog, ugyanis nem túl jó érzés, ha az ember gyomra edzés közben tele van vízzel és folyton meg kell állnia, nehogy rosszul legyen. Edzés közben érdemes kicsiket kortyolgatni.

Csak a súly a fontos

Hiába lehet a fogyás a cél, nem szabad csak arra a számra adni, amit a mérleg mutat. Érdemes a csípőt, a derekat vagy a bicepszet centivel mérni és követni a változásokat. Az is jó megoldás lehet, ha kis naplóban vezeted azt, hogy az adott napon az edzésen miből mennyit csináltál, hiszen így is tudod követni a fejlődésedet.

Szeleczky Afrodite

"Egy adott napon, adott körülmények között azt gondolod, korlátaid vannak. Majd eléred a határt, és azt mondod: "oké, ez a határ". Majd hirtelen egy kicsit tovább lépsz. A gondolataid hatalmával, az eltökéltségeddel, az ösztönöddel és a tapasztalatoddal nagyon magasan tudsz repülni." - Ayrton Senna