Bejelentkezés Regisztrálás

Belépés a Fiókodba

Felhasználói név *
Jelszó *
Adatok megjegyzése

Fiók létrehozása

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Név *
Felhasználói név *
Jelszó *
Jelszó újra *
Email *
Email újra *
Captcha *

Egy trendi reggeli: a smoothie bowl Kiemelt

Nagyon fontos, hogy a gyümölcsöket és a zöldségeket belecsempésszük az étkezésünkbe, mert a testünknek szüksége van rájuk, a bennük található vitaminokra, ásványi anyagokra, nyomelemekre és így tovább. Ugye hallottad már te is az „edd meg a szivárványt” jótanácsot? Nos, a megfogalmazás nem véletlen, hiszen minél színesebb zöldségeket eszel, annál jobbat teszel a szervezetednek vele.

Megkülönböztetünk zöld leveles zöldségeket, mint például a céklalevél, a fejes saláta, a fodros kel, a karalábézöld, a petrezselyem, a római saláta, a spenót és a zellerzöld. De ott vannak a színes zöldségek, mint például az avokádó, a csillagtök, az édesburgonya, a cukkini, a cékla, a sütőtök, a zöld spárga és a sárgarépa. Végül pedig vannak a kénben gazdag zöldségek, mint a brokkoli, a hagymafélék, a káposzta, a karalábé, a karfiol, a retek, a kelkáposzta és a rukola.

Ezek közül leginkább a következőket emelném ki, mivel nagyon szuper hozzávalói egy jó kis turmixnak:

  1. Spenót: egy szuper antioxidánsbomba, nagyon jó folátforrás! Tele van rosttal, flavonoidokkal, véd a gyulladásoktól. Egy igazi jolly joker!
  2. Gyömbér: a másik szuperélelmiszer. Görcsoldó, gyulladáscsökkentő, vírus- és baktériumölő. Jelentős mennyiségben tartalmaz A-, C-, E-, B-vitaminokat. Erősíti az immunrendszert.
  3. Cékla: nagy mennyiségben vannak benne vitaminok, ásványi anyagok, antioxidánsok. Immunerősítő és méregtelenítő hatású.
  4. Zellerszár: egy nagyon megosztó zöldség a karakteres íze miatt, pedig sokan „szuperfoodként” emlegetik. Jogosan! Óriási az antioxidáns- és a vitamintartalma. Kísérletek bizonyítják, hogy segít beállítani a koleszterinszintet, a vérnyomást, erős gyulladáscsökkentő, és a máj védelmében is szerepet játszik.

És hogy miért a zöldségekről beszélek, amikor szinte mindenki gyümölcsös smoothie-kat iszik?

A „csak” gyümölcs tartalmú smoothie-nak sajnos nagyon magas lesz a fruktóz- (gyümölcscukor-) tartalma, a magas fruktóztartalom pedig hosszú távon nem egészséges. Megemeli – többek között – a koleszterin- és a trigliceridszintet. A napi ajánlott fruktózbevitel egyébként 25–35 gramm, három étkezésre bontva, de inzulinrezisztencia esetén erre jobban kell figyelni.

A smoothie-ba inkább tegyél több zöldséget és kevesebb gyümölcsöt, vizet vagy növényi tejet, és valamilyen fehérjét is. Így teljes értékű „étkezést” fogsz kapni, amit akár reggelire is elfogyaszthatsz.

Minden étkezésnél meg kell lennie a makrotápanyagok arányának, vagyis legyen benne fehérje, zsír és szénhidrát! Ha például csak gyümölcsöt/zöldséget teszel bele, hamar megéhezel, de a fehérjével és zsírral lassíthatod a gyümölcsök és zöldségek – egyébként gyors – felszívódását.

Nagyon divatosak manapság a smoothie bowlok, amelyek tulajdonképpen egy picit sűrűbb, krémes állagú (kanalazható) vitaminbombák, öblös tálkában tálalva – ezt is kipróbálhatod reggelire.

Igazából a képzelet szabhat csak határt az összeállításánál. Extraként lehet bele tenni még például kollagént (porítva), spirulinát, chiamagot, acaibogyót satöbbi.

 

Napindító smoothie bowl

 

Hozzávalók:

  • fagyasztott banán (fél vagy egy egész, félig érett banán)
  • spenót (egy marék)
  • kókusztej
  • gluténmentes zabpehely (1 evőkanál)
  • növényi fehérjepor
  • fagyasztott piros bogyós gyümölcs (málna, áfonya, szeder)
  • díszítésnek pedig lehet kókuszchips, pár szem gyümölcs, kesudió vagy akár egy kis kakaóbabtöret

Indítsd te is egészségesen a napot!

 

(A cikk eredetileg a Sportime Magazin 2019/6-os számában került publikálásra.)